Ani last minute zájazd nie je na poslednú chvíľu

Last minute zájazdy dokážu ušetriť nemalé peniaze v porovnaní s pobytom zakúpeným v dostatočnom predstihu. Viaceré cestovky však upozorňujú na to, že s prípravou na tohtoročnú last minute dovolenku treba začať skôr ako v minulom roku.

10.08.2015 16:00
debata

Kým v minulosti si Slováci svoju letnú dovolenku podrobne plánovali, v súčasnosti si neváhajú zbaliť kufre a k moru sa vybrať hoci aj na druhý deň. Takýto druh dovoleniek kupujú najčastejšie mladé páry, ktoré sa na rozdiel od rodín s malými deťmi dokážu rýchlejšie prispôsobiť aktuálnej ponuke. Medzi takýchto dobrodruhov patrí aj dvojica Martin s Michaelou z Nového Mesta nad Váhom. Tí mali pôvodne v pláne tuniské letovisko Súsa, v ktorom v júni pri prestrelke na pláži prišlo o život 38 turistov. Cestovka, cez ktorú chceli ísť, ale skrachovala, a tak si v poslednej chvíli vybrali bezpečnejšie Turecko.

"Ponuku sme objavili vo štvrtok a hneď na druhý deň sme už aj cestovali. Išlo o all inclusive zájazd do 5-hviezdičkového komplexu,“ pochvaľuje si Martin, ktorý si vybavil z práce voľno. To, že s priateľkou kupovali dovolenku v miernej časovej tiesni, im vôbec neprekážalo. "Veď cena išla dolu takmer o polovicu,“ podotýka študentka Michaela.

Značnú časť výdavkov usporili aj Martinčania Šimon s Andreou. Minulý rok si len dva dni pred odchodom zaplatili dovolenku v bulharskom rezorte Slnečné pobrežie. "Cestou do hotela nás viezol delegát spolu s ďalším slovenským párom. Oni si kúpili zájazd dva týždne pred nami. Dovolenka ich vyšla o 500 eur viac,“ prezrádzajú.

Rýchlejší a lacnejší vyhráva

Podľa prezidenta Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislava Macka sa Slováci začínajú zaraďovať medzi národy, ktoré sú viac otvorené last minute zájazdom. "Tieto zájazdy najčastejšie vyhľadávajú ľudia, ktorí môžu voľne operovať so svojím termínom dovolenky. Jednoznačne však treba konať rýchlo,“ upozorňuje Macko.

Dôvodom, prečo cestovky znižujú v niektorých prípadoch ceny aj o polovicu, je najčastejšie dopredaj posledných voľných miest. Vo zvýhodnenej ponuke sa môžu príležitostne objaviť aj stornované zájazdy, čím sa pokryje kapacita v hoteloch. Cestovky najčastejšie zavesia svoju ponuku týždeň pred termínom odchodu, niektoré dokonca aj neskôr. Pri výbere rozhoduje hlavne výška zľavy, ale nie vždy je pravidlom, že pôjde o vysnívaných 50 percent.

"Je možné nájsť last minute ponuku aj s polovičnou zľavou. Na druhej strane sú tiež krajiny, ako je Turecko, severný Cyprus, Taliansko či Bulharsko, kde sa zľavy pohybujú na úrovni 20 percent,“ vyjadrila sa pre Pravdu marketingová riaditeľka cestovnej kancelárie Satur Jana Zedníková.

Plán: last minute

Zedníková odporúča klientom riadiť sa heslom "byť vždy pripravený“, pretože aj tento druh dovolenky si vyžaduje istý stupeň plánovania. Ich last minute ponuka je zvyčajne na najbližšie tri dni vypredaná alebo čiastočne obmedzená, o čo sa pričinili nedávne tragické udalosti v Tunisku. Dovolenkári, ktorí pôvodne zamýšľali navštíviť túto krajinu, vymenili letovisko za Turecko, Chorvátsko, Bulharsko, Albánsko, ale aj Grécko.

"Tak sa zdá, že ľudia sa pre ustálenie situácie v Aténach rozhodli opäť cestovať na grécke ostrovy,“ teší sa Juraj Žember z cestovnej kancelárie Hechter. Najväčší záujem majú ľudia tradične o Turecko, Bulharsko, Sardíniu či Malorku, pokračuje Žember.

Lety do neznáma

Ešte adrenalínovejšou formou cestovania na poslednú chvíľu sú ultra last minute zájazdy, ktoré si môžu klienti kúpiť priamo na bratislavskom letisku. Vo verejnej časti odletového terminálu sa od júna do septembra nachádza stánok, ktorý prevádzkuje dovolenkový portál verne.sk. Ak sa dovolenkárom pošťastí nájsť zájazd a nechýba im odvaha, vycestovať k moru môžu aj zajtra. Odchody v rovnaký deň sú skôr raritou, pretože ponuka je v deň odletu obmedzená. Preto aj internetový predajca varuje pred nižšou dostupnosťou, o ktorú sa postaralo hlavne Tunisko. Pre túto krajinu stále platí druhý stupeň cestovného odporúčania zo štyroch, čo znamená, že ľudia by mali zvážiť svoje vycestovanie. Zájazdy tak zlacneli hlavne do menej obľúbených krajín, kde okrem Tuniska spadá aj Egypt či Turecko. Najväčším lákadlom je však tradične Chorvátsko a Bulharsko.

"To, čo bolo vlani dostupné ešte deň či tri pred odletom, sa v tomto roku bežne vypredá skôr o týždeň alebo desať dní dopredu. Last minute dovolenku si preto treba lepšie naplánovať ako v minulom roku,“ tvrdí riaditeľ portálu verne.sk Pavol Mladý.

Dobrou radou na záver je skontrolovať si pred cestou všetky náležité dokumenty, akými sú cestovný pas či platný občiansky preukaz. „Ľudí totiž neraz opantá nízka cena, kúpia si dovolenku a až doma zistia, že nemajú platný cestovný doklad,“ zhŕňa dlhoročné skúsenosti cestovná kancelária Kartago Tours.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #last minute #cestovná agentúra