Zástupcovia Kyjeva sa zídu s veriteľmi v stredu v San Franciscu

Ukrajinská ministerka financií Natalija Jarešková sa zíde s hlavnou skupinou zahraničných súkromných veriteľov v stredu v San Franciscu k rokovaniam o reštrukturalizácii dlhu. Agentúre Reuters to povedal zdroj oboznámený so situáciou.

08.08.2015 16:00
debata (24)

Ukrajinské ministerstvo financií poslalo tento týždeň skupine najväčších súkromných veriteľov nový návrh na reštrukturalizáciu dlhu a pozvalo ich na štvrtkové stretnutie, na ktorom sa malo uskutočniť „rozhodujúce“ rokovanie. Najnovší návrh Kyjeva ale veritelia označili podľa zdrojov za neprijateľný a stretnutia sa odmietli zúčastniť. Ukrajinské ministerstvo dalo potom najavo, že je ochotné sa stretnúť budúci týždeň, bude to vraj ale „posledná možnosť“ na uzavretie dohody.

Ukrajina vedie od jari rokovania o reštruktura­lizácii dlhu v celkovom objeme 23 miliárd dolárov. Rokovania sa kvôli rozdielnym postojom ťahajú už dlhšie ako štyri mesiace. Kým Kyjev chce, aby veritelia pristúpili na zníženie istiny dlhopisov, tí odpis hodnoty dlhov odmietajú a navrhujú len predĺženie ich splatnosti.

Ukrajina sa následkom zlého hospodárenia a konfliktu sa separatistami na východe krajiny pohybuje na pokraji štátneho bankrotu. Reštrukturalizáciou zahraničného dlhu štátu a štátnych organizácií chce Kyjev ušetriť do roku 2018 viac ako 15 miliárd dolárov. Reštrukturalizácia je súčasťou záchranného programu v objeme 40 miliárd dolárov, na ktorom sa krajina tento rok dohodla s Medzinárodným menovým fondom (MMF).

24 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Ukrajina