O Letecké opravovne Trenčín majú záujem piati

O Letecké opravovne Trenčín, a.s. (LOTN) majú záujem piati strategickí partneri. Potvrdila to hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Tí teraz do 15. októbra musia podať konkrétne ponuky.

06.08.2015 16:47
debata (3)

Kritériami na vyhodnotenie víťaza verejného ponukového konania a jeho náhradníka, ktorý bude druhý v poradí záujemcov, bude výška nájomného (50 %), kúpna cena za zásoby a iný hnuteľný majetok (10 %) a počet pracovných miest, ktoré sa záujemca zaviaže zachovať na obdobie päť rokov (40 %).

Minister obrany Martin Glváč na začiatku mája uviedol, že podnik chcú prenajať na 20 rokov. "Som presvedčený, že celý proces bude úspešný a bude generovať ešte väčší príjem pre štátny rozpočet,“ zdôraznil v máji minister. Podnik by mal byť novému nájomcovi odovzdaný k 1. januáru. Z rozpočtu Ozbrojených síl SR podľa Glváča nemožno LOTN udržať. Ministerstvo obrany v opravách leteckej techniky nie je schopné bez vstupu strategického partnera zabezpečiť dostatočný objem zákaziek potrebný na zachovanie a fungovanie spoločnosti v súčasnom rozsahu. Minister pripustil, že podniku niekedy až umelo dávajú zákazky. Aby sa udržala zamestnanosť, tie zákazy niekedy nie sú veľmi efektívne, uviedol.

Rovnako rezort postupoval aj pri hľadaní strategických partnerov pre vojenské opravárenské podniky (VOP) v Trenčíne a Novákoch. „Tento postup sa nám osvedčil. Transparentným spôsobom sme našli strategických partnerov pre dve naše spoločnosti, ktorým hrozil zánik. Teraz majú cca o 250 zamestnancov viac a takmer žiadne zákazky z rezortu obrany. A toto je naším hlavným cieľom aj v prípade leteckých opravovní. Nájsť partnera, ktorý dokáže zachovať zamestnanosť a zabezpečiť potrebné zákazkové krytie mimo nášho rezortu,“ zdôraznil v minulosti minister obrany.

Akciová spoločnosť LOTN bola založená 25. januára 2006. Ako bývalý štátny podnik bola transformovaná na akciovú spoločnosť so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu. V posledných rokoch mala prevažne záporné výsledky hospodárenia. Odkázaná je hlavne na zákazky Ministerstva obrany SR (s podielom cca 80 percent na celkových tržbách). V súčasnosti majú vyše 300 zamestnancov. K ich činnosti patrí predovšetkým údržba, opravy a modernizácia lietadiel L-410, L-39 a vrtuľníkov Mi-8, Mi-17 a pozemnej zabezpečovacej techniky, skúšky leteckej techniky, skúšky padákovej a výsadkovej techniky, tribotechnické merania leteckých prevádzkových kvapalín a vibrodiagnostické merania leteckej techniky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #letecké opravovne