Ruské šetrenie zasiahne aj dovoz prezervatívov

Ruské ministerstvo obchodu chce v rámci znižovania nákladov obmedziť dovoz zahraničných prezervatívov a odkazuje znepokojených záujemcov na domáci tovar, prípadne na dovoz z Bieloruska, Kazachstanu a Arménska.

06.08.2015 07:43
kondómy, prezervatívy, prevencia, ochrana Foto:
debata (49)

Uznesenie publikované na ministerskom webe v stredu vyvolalo živý ohlas na ruských sociálnych sieťach, o komentár požiadali ruskí novinári aj Kremeľ. Tam vraj o prezervatívoch nepremýšľajú.

Dovoz zdravotníckych potrieb je v Rusku už dlhšiu dobu obmedzený s cieľom znížiť náklady v období vážnych hospodárskych problémov. Nové ministerské nariadenie počíta s obmedzením dovozu pomerne širokého okruhu tovaru vrátane röntgenových aparátov, defibrilátorov, protéz, zubárskych nástrojov alebo barlí. Prezervatívy ale vyvolali najväčší ohlas.

Vládny poradca a bývalý ruský hlavný lekár Gennadij Oniščenko si nové nariadenie pochvaľuje. Ľudia sa podľa neho budú správať zodpovednejšie, absencia ochrany môže zvýšiť aj neuspokojivú pôrodnosť. „Ľudia si jednoducho budú starostlivejšie vyberať partnerov, možno to poslúži aj k riešeniu demografických problémov,“ povedal Oniščenko agentúre RIA Novosti.

Prezervatívy Rusko v pomerne veľkých objemoch dovážalo v snahe zastaviť epidémiu šírenia vírusu HIV, s ktorou sa krajina niekoľko rokov zápasí. Podľa štatistík na chorobu AIDS ročne umiera okolo 20 000 Rusov, počet nakazených sa pohybuje tesne pod hranicou jedného milióna, denne pribúda na 200 nových prípadov.

Ruské vedenie sa problémom prezervatívov nezaoberá. Prezidentský hovorca Dmitrij Peskov v stredu novinárom povedal, že „v Kremli sa o tom nepremýšľa“.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #prezervatív