Hospodárska kríza pomohla Grékom objaviť platobné karty

V Grécku je hotovosť kráľom a peňažné transakcie bez dokladu alebo záznamu ešte stále tvoria štvrtinu ekonomiky. Odvtedy, čo vláda bola nútená na tri týždne zavrieť banky, si však Gréci začali húfne vybavovať platobné karty.

05.08.2015 15:00
bankomať, Gréci, banka Foto:
Gréci častejšie využívajú platobné karty nielen na výber hotovosti, ale aj na platby v obchodoch.
debata

Banky ich už vydali vyše milióna. Niektorí predstavitelia pritom tvrdili, že zavedenie kapitálových kontrol prinesie rozmach čierneho trhu. Stal sa však pravý opak, informuje agentúra Bloomberg.

Alpha Banka počas júla vydala 220-tisíc debetných kariet, čo je viac ako za celý minulý rok. Podľa manažéra Leonidasa Kasumisa si hlavne dôchodcovia uvedomili, že bez kariet sa nedostanú k svojim peniazom v bankomatoch, a preto tvorili dlhé zástupy pred zamknutými dverami do pobočiek bánk. Supermarkety a čerpacie stanice takisto hlásia prudký rast využívania platobných kariet.

„Používanie kariet sa strojnásobilo,“ uviedol Kasumis pre Bloomberg. Spúšťačom ich využívania bolo zavedenie kapitálových kontrol. „Je to dobré pre obchodníkov, lebo hotovosti je nedostatok. Je to dobré pre banky, lebo im klesajú prevádzkové náklady, a hlavne je to dobré pre ekonomiku,“ dodal.

Reštrikcie na vyberanie hotovosti boli zavedené na konci júna, lebo Gréci húfne bielili svoje účty a banky boli udržiavané pri živote cez záchrannú linku likvidity od Európskej centrálnej banky. V súčasnosti si môžu Gréci vybrať 420 eur týždenne, teda 60 eur denne.

Neexistuje však limit na platbu kartami, pokiaľ ich Gréci použijú na platbu za tovar a služby v Grécku.

Grécko bolo dosiaľ krajinou s najnižším počtom elektronických finančných transakcií na obyvateľa v rámci celej Európskej únie. Kultúra na štýl „hotovosť je kráľ“ takisto tvorila výživné podhubie pre sivú ekonomiku a mizerné výsledky vo výbere daní. Práve obchádzanie daňových povinností bolo jedným z hlavných dôvodov na poskytnutie prvého záchranného balíčka z eurovalu a od Medzinárodného menového fondu v roku 2010.

Ešte do júla drvivá väčšina gréckych dôchodcov platobnú kartu vôbec nepoužívala a jednoducho si chodili vyberať hotovosť do pobočiek. Podľa Theodory Kalantonisovej z Eurobank Ergasias sa to teraz mení a aj starší ľudia si zvykajú platiť v obchodoch plastikovou kartou a viac si vyberajú peniaze v bankomatoch.

Do zavedenia kapitálových kontrol platby kartou dosahovali len 6 percent z celkového počtu platieb. Teraz sa situácia mení. Namiesto vystávania v rade pred bankou dôchodcov učia kartu používať ich mladší rodinní príslušníci.

Najväčšia grécka banka National Bank of Greece za posledné štyri týždne vydala 400-tisíc platobných kariet. Chcú ich aj zubári či lekári, ktorí sa im tiež zďaleka vyhýbali. Nikos Kabanopulos zo spoločnosti Visa Europe uviedol, že počet aktívnych Visa debetných kariet sa za júl zdvojnásobil. Visa Europe v Grécku zabezpečuje 60 percent platieb a dva týždne po zavedení reštrikcií na výbery počet elektronických transakcií vyletel nahor o 135 percent.

Platobné terminály teraz pribúdajú aj na miestach, kde o nich v Grécku dosiaľ ani nechyrovali – napríklad aj v kaviarňach a reštauráciách. Stále viac ľudí sa totiž personálu pýta, či môžu platiť kartou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #banky #platobná karta #hotovosť