Daniari odstránili chaos v odvodoch

Finančná správa opravila chybné údaje, ktoré spôsobili zlé výpočty zdravotných a sociálnych odvodov. Živnostníci, ktorí na základe nesprávnych údajov zaplatili viac, ako mali, dostanú peniaze späť.

04.08.2015 12:00
debata
Živnostníkom, ktorým zle vypočítali odvody,... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
dane, daňové priznanie, úrad, byrokracia Živnostníkom, ktorým zle vypočítali odvody, vrátia peniaze späť.

Podľa Finančnej správy sa problém so zle vypočítanými zdravotnými odvodmi týkal „len“ 886 z 337-tisíc živnostníkov podnikajúcich v roku 2014. Ak všetko dobre pôjde, správne údaje dostanú malí podnikatelia v priebehu mesiaca august.

„V prípade Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sme z 910-tisíc daňových priznaní identifikovali potenciálne nezrovnalosti pri 886,“ povedal prezident Finančnej správy František Imrecze. Daniari spätne ešte raz pre istotu skontrolovali nielen údaje z daňových priznaní živnostníkov, ale aj zamestnancov.

„Podľa posledných testov by mali byť dodané údaje správne,“ uviedol Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne. Rovnako správne dáta by už od pondelka mali dostávať aj tri zdravotné poisťovne.

„Úprimne ma mrzí, ak nastal u živnostníkov akýkoľvek diskomfort a verím, že sa už vykonali všetky potrebné kroky, aby sa to už nezopakovalo,“ reagoval minister financií Peter Kažimír.

Posielanie zlých údajov je dôsledkom zlyhania konkrétneho zamestnanca Finančnej správy. „Každá optimalizácia počítačového systému sa ukladá do knižnice. Zodpovedný zamestnanec vybral z knižnice predposlednú aktualizáciu a spustil na nej reporty. To spôsobilo, že v malej časti databázy sa zmenili tri stĺpce a pri zdravotných poisťovniach vznikla chyba pri spomínaných 886 záznamoch,“ priblížil Imrecze.

V prípade, ak išlo o neúmyselnú chybu, zodpovednému zamestnancovi nehrozí prepustenie z práce. „Pre spustenie systému všetci zamestnanci pracovali veľa nadčasov. Ja ako manažér musím teraz zabezpečiť takú kontrolu, aby podobné ľudské zlyhanie v budúcnosti neohrozilo fungovanie systému,“ dodal Imrecze.

Necelých tristo živnostníkov so zle vypočítanými odvodmi je poistených v zdravotnej poisťovni Dôvera. „Najprv musíme spracovať dáta a potom sa môžeme vyjadriť, či sú všetky správne. Živnostníkom, ktorým bolo na základe chybných údajov zlé vypočítané ročné zúčtovanie odvodov, automaticky urobíme všetky opravy a budeme ich s nimi komunikovať individuálne,“ ubezpečil Matej Štepianský, PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera.

Zdravotná poisťovňa Dôvera verejne upozornila, že na základe zlých údajov živnostníkovi s ročným príjmom 4-tisíc eur vyrátala nedoplatok 6 762 eur. Automatické odstraňovanie chýb sľúbili všetky inštitúcie. Problémom sa vyhli jedine poistenci zdravotnej poisťovne Union, ktorá ešte nevykonala ročné zúčtovanie zdravotných odvodov a ľuďom pošle výšku odvodov už na základe správnych údajov.

„Treba si vedieť priznať chybu, a tá sa naozaj stala, ale v žiadnom prípade nemôžeme hovoriť o nefunkčnosti systému alebo o systémovom zlyhaní, ako to bolo na začiatku roku 2012 v prípade neslávne známeho KONS-u,“ vyhlásil Kažimír. V integrovanom systéme Finančnej správy sa doteraz spracovalo viac ako 1,5 milióna daňových priznaní.

Výber daní na hotovostnej báze vzrástol medziročne o 15,2 percenta, čo predstavuje viac ako 651 miliónov eur. Predchádzajúci minister financií Ivan Mikloš sa pokúsil vtedajší daňový systém RDS nahradiť novým, známym pod menom KONS. V ňom sa podľa zamestnancov bežne diali chyby ako dvakrát vrátené vratky DPH. „Nejde pritom o malé sumy a raz sa mi to stalo pri vratke za 900-tisíc eur,“ povedala v roku 2012 Zuzana Nerušilová, zamestnankyňa daňového úradu v Bratislave.

Systém nakoniec kritizovali aj poslanci SDKÚ, keďže štát už v roku 2012 plánoval prechod na nový daňový systém od spoločnosti IBM. „Tomuto systému je pritom jedno, či sa doň preklopia údaje z nového KONS-u, alebo starého RDS od Novietechu,“ uviedol vtedy ďalší člen monitorovacieho výboru Ondrej Matej z SDKÚ. Finančná správa pre mnohé problémy zastavila používanie nového KONS-u a opäť sa vrátila k starému RDS.

Súčasná vláda Smeru prešla z RDS na nový Integrovaný systém finančnej správy programovaný spoločnosťou IBM v marci 2015. Už v apríli mali problém registrovať sa začínajúci podnikatelia.

Ďalej firmy si nevedeli online skontrolovať, či ich zahraniční odberatelia platia daň z pridanej hodnoty (DPH) a samotným zamestnancom nový systém umožňoval pracovať len pár hodín denne. Napriek týmto nedostatkom nový systém doteraz zvládol pre štát životne dôležitý výber daní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #daniari #Finančná správa #živnostníci #sociálne odvody #zdravotné odvody