Kažimír: Chyba sa stala, systém daniarov je však funkčný

Chyba sa stala, o nefunkčnosti systému však nemôže byť ani reči. Uviedol to minister financií Peter Kažimír v reakcii na situáciu na finančnej správe, ktorá exportovala pre zdravotné poisťovne a Sociálnu poisťovňu chybné dáta, na základe ktorých vyhotovovali ročné zúčtovanie zdravotného poistenia, resp. výpočty výšky sociálnych odvodov pre samostatne zárobkovo činné osoby.

03.08.2015 12:43
debata (7)

Ako uviedol Kažimír vo vyhlásení, celú situáciu od začiatku pozorne sleduje a ešte minulý týždeň požiadal prezidenta finančnej správy o komplexnú informáciu o riešení vzniknutej situácie. Správa by mala byť následne odprezentovaná poslancom parlamentu na prvom riadnom rokovaní finančného výboru.

Minister pritom zopakoval piatkové slová šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, podľa ktorého je informačný systém finančnej správy plne funkčný. Nedostatky, ktoré avizovala Sociálna poisťovňa, boli podľa Kažimíra už odstránené a rovnako by mali byť odstránené už aj nezrovnalosti v údajoch pre zdravotné poisťovne.

„Nikto – a ja už vôbec nie – nemá záujem nič zatajovať, ani skrývať. Preto som vedeniu finančnej správy nariadil pripraviť detailnú správu o tejto situácii, ktorá bude k dispozícii nielen poslancom národnej rady, ale aj verejnosti,“ konštatoval Kažimír s tým, že ho „úprimne mrzí“, ak nastal pre živnostníkov akýkoľvek diskomfort.

„Treba si vedieť priznať chybu a tá sa naozaj stala, ale v žiadnom prípade nemôžeme hovoriť o nefunkčnosti systému, alebo systémovom zlyhaní, ako tomu bolo na začiatku roku 2012 v prípade neslávne známeho KONS-u,“ vyhlásil minister financií Peter Kažimír.

Podľa predstaviteľov hnutia KDH priznal pochybenie aj samotný šéf finančnej správy František Imrecze. Povedal to po pondelňajšej návšteve finančnej správy podpredseda KDH Miloš Moravčík. „Podľa našich zistení neprišlo len k individuálnemu zlyhaniu, ale stala sa vážna systémová chyba. Zanedbali totiž kontrolu údajov, ktoré poslali Sociálnej poisťovni a tiež tých, ktoré dostali zdravotné poisťovne,“ tvrdí.

Daniari, ak predpokladali problémy kvôli nasadeniu nového systému, mali podľa Moravčíka zabezpečiť dôslednú kontrolu a informovať poisťovne, aby si údaje opätovne skontrolovali. Finančná správa však podľa neho nespravila ani jedno ani druhé, zasielané údaje poriadne neskontrolovala a poisťovne na riziko neupozornila. „Z toho je zrejmé, že išlo o vážne systémové zlyhanie. Chyba sa teda musela stať na vrchole riadenia. Nedbalo podcenili riziká, o ktorých vedeli,“ dodal Moravčík.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody #Finančná správa