Staré elektro pôjde späť do obchodov

Majitelia malých elektrospotrebičov budú môcť od Nového roka vracať vyslúžené zariadenia v obchodoch bez toho, aby si museli zakúpiť nový spotrebič. Vyplýva to z nového zákona o odpadoch, ktorý v tomto roku prijal parlament.

03.08.2015 09:00
elektroodpad Foto: ,
Elektroodpad nie je povolené vyhadzovať do komunálneho odpadu. Po novom menšie spotrebiče bude možné vrátiť aj v predajniach.
debata

V súčasnosti platný zákon ukladá predajcom elektrospotrebičov povinnosť spätne odobrať elektroodpad pri predaji nového zariadenia systémom kus za kus. Podmienkou však je, aby daný spotrebič pochádzal z rovnakej kategórie ako predávaný tovar. Nový zákon zavedie predajcom povinnosť spätne odoberať malý elektroodpad bez povinnosti zákazníka kúpiť si nové zariadenie. Od Nového roka budú môcť obyvatelia takto bezplatne odovzdať napríklad fény, tablety alebo rýchlovarné kanvice. K nim sa takisto pridáva odpad zo svetelných zariadení, ako sú napríklad žiarivky.

„Nový zákon o odpadoch je modernou legislatívou 21. storočia, ktorá prinesie novú dynamiku s cieľom motivovať ľudí triediť odpad,“ povedal minister životného prostredia Peter Žiga. Účinnosť nového zákona nastáva od januára 2016.

Vyhadzovať elektrospotrebiče do bežného odpadu dovolené nie je. Obyvatelia môžu okrem spätného odberu obchodníkov využívať možnosť na vlastné náklady odniesť elektroodpad do zberného dvora, ktorý má oprávnenie na zber takýchto odpadov. Staré spotrebiče v nich musia skončiť aj v prípade, že sú poškodené.

Prísne pravidlá platia aj pre firmy alebo živnostníkov. Ak staré zariadenie skončí v bežnom odpade, zákon hrozí pokutou až do výšky 16¤597 eur. "Pri likvidácii starej počítačovej techniky mám dve možnosti. Buď ju odnesiem na zberný dvor, alebo využijem služby firmy oprávnenej na ekologickú likvidáciu,“ uvádza živnostník Martin z Bratislavy.

„Na základe aktuálnych informácií bolo v roku 2014 vyzbieraných 22¤051¤155 kg elektroodpadov, čím Slovensko aj v roku 2014 splnilo cieľ zberu elektroodpadov stanovený európskou smernicou o elektroodpadoch,“ uviedol odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia.

Ak živnostník alebo firma chcú vo vlastnej réžii zlikvidovať 300 kilogramov elektroodpadu, bude ich to stáť približne 50 eur. Systematický a koordinovaný zber elektrického odpadu u nás prebieha prostredníctvom kolektívnych organizácií založených výrobcami a dovozcami elektrických a elektronických zariadení. K najväčším takýmto organizáciám u nás patrí SEWA alebo ENVIDOM.

"SEWA ponúka firmám a inštitúciám možnosť bezplatného odvozu a likvidácie vyradenej IT techniky a iných elektrospotrebičov priamo z ich priestorov,“ uvádza Jozef Kozák, výkonný riaditeľ organizácie SEWA, ktorá sa špecializuje najmä na zber čiernej techniky od podnikateľov a inštitúcií. V tomto roku organizácia očakáva, že vyzbiera približne 1¤800 ton počítačovej techniky.

"Súkromné osoby nám svoje staré spotrebiče môžu bez problémov odovzdať v rámci Bratislavy a blízkeho okolia. V iných častiach Slovenska realizujeme mobilné zbery, no musí sa odpadu nazbierať viac,“ uvádza Peter Valent, generálny riaditeľ združenia ENVIDOM.

Bezplatný zber elektrického odpadu umožňuje recyklačný poplatok, ktorý je zahrnutý v cene nových výrobkov. Z týchto finančných prostriedkov sa následne financuje zber a ekologická likvidácia starých spotrebičov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #ekológia #recyklácia