Šéf gréckych štatistikov končí, nemá chuť to ťahať ďalej

Šéf gréckeho štatistického úradu Elst Andreas Georgiu vo funkcii končí. Jeho funkčné obdobie vypršalo v nedeľu. Georgiu agentúre Reuters povedal, že nemá záujem o jeho predĺženie. Do čela úradu bol menovaný v roku 2010, niekoľko mesiacov po vypuknutí dlhovej krízy, s cieľom obnoviť dôveryhodnosť gréckych štatistických údajov.

03.08.2015 00:00
debata (2)

„Informoval som ministra financií o svojom rozhodnutí, že neprijmem predĺženie svojho funkčného obdobia, ktoré sa končí v nedeľu,“ povedal Georgiu. Dodal, že môže zostať vo funkcii, kým nebude menovaný jeho nástupca, ale nemá záujem o predĺženie funkčného obdobia. Zdôraznil, že odchod je jeho osobným rozhodnutím.

Georgiu uviedol, že on a jeho tím pracovali na tom, aby sa štatistický úrad stal nezávislým, nestranným, objektívnym a transparentným, a to niekedy museli čeliť množstvu nepodložených obvinení. V roku 2013 bol spolu s ďalšími dvoma zamestnancami úradu obvinený z falšovania údajov o štátnom dlhu za rok 2009, ktoré vraj umelo nafúkli, aby ospravedlnili tvrdé úsporné opatrenia spojené s prvým medzinárodným záchranným programom pre Grécko. V júli ho však súd zbavil obvinenia.

Pred vstupom do eurozóny, ktorej bolo Grécko v roku 2001 zakladajúcim členom, krajina podhodnocovala niekoľko rokov svoj rozpočtový deficit. Grécke štatistiky boli známe tým, že sú nespoľahlivé, a boli často revidované. Podľa niektorých to bolo tiež jedným z dôvodov, prečo sa krajina dostala do vážnej finančnej krízy.

Avšak od chvíle, keď sa šéfom úradu stal Georgiu, začal európsky štatistický úrad Eurostat akceptovať údaje o dlhu poskytnuté Gréckom. Predtým pôsobil Georgiu ako zástupca riaditeľa štatistického odboru Medzinárodného menového fondu (MMF).

Nezávislosť gréckeho štatistického úradu je jedným z hlavných bodov podmienok nového záchranného programu pre Grécko. Premiér Alexis Tsipras už sľúbil, že zabezpečí úplnú právnu nezávislosť úradu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna