Irán po skončení embarga vrhne na trh množstvo ropy

Irán očakáva, že okamžite po odstránení sankcií zvýši ťažbu ropy o 500 000 barelov denne a do niekoľkých mesiacov potom o jeden milión barelov denne.

02.08.2015 22:45
debata (29)

Ťažba by sa tak mala vrátiť na úroveň pred zavedením sankcií. Vyhlásil to v nedeľu iránsky minister ropného priemyslu Bížan Zangáne.

Ťažba ropy v Iráne vplyvom sankcií uvalených západnými krajinami kvôli teheránskému jadrovému programu klesla zo zhruba štyroch miliónov barelov denne o jeden milión barelov denne. Vývoz sa potom od roku 2012 znížil o polovicu na viac ako jeden milión barelov denne.

„Do niekoľkých mesiacov sa vrátime na úroveň 3,8 až 3,9 milióna barelov,“ sľúbil Zangáne. Dodal, že už napísal list ropnému kartelu OPEC, ktorého je Irán členom, že sankcie budú odstránené a že sa krajina vráti na predchádzajúcu úroveň ťažby.

Podľa prieskumu agentúry Reuters ťažba Iránu v júli predstavovala 2,85 milióna barelov denne. Prieskum skúma dodávky ropy na trhy, nezahŕňa dodávky ropy do zásobníkov, avšak zahŕňa predaj zo zásobníkov.

Analytici oslovení agentúrou Reuters v júli odhadli, že Irán by mohol zvýšiť ťažbu až o jeden milión barelov denne do 12 mesiacov od zrušenia sankcií. Všetko však bude závisieť na tom, či bude schopný nájsť kupca pre svoju ropu.

Minister priemyslu Mohammed Nematzadéh tento týždeň v rozhovore s rakúskym denníkom Wiener Zeitung uviedol, že Irán bude potrebovať 100 miliárd USD, aby vrátil svoj ropný priemysel späť na úroveň pred piatimi rokmi. Irán dúfa, že sa mu do roku 2020 podarí prilákať zahraničných partnerov do ropných a plynárenských projektov v hodnote 185 miliárd USD. Veľký záujem o investície v krajine majú hlavne ázijské štáty, ktoré sú najväčšími odberateľmi iránskej ropy.

Irán uzavrel dohodu o svojom jadrovom programe so šiestimi svetovými mocnosťami v polovici júla. Podľa dohody by výmenou za obmedzenie jadrového programu mali byť odstránené sankcie uvalené USA, Európskou úniou a Organizáciou svetových národov.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Irán