Vratky za plyn ministerstvá zaskočili

Domácnosti v bytoch či v rodinných domoch, ktoré používajú plyn na varenie, ohrev vody alebo aj na kúrenie, by na prelome rokov mali dostať poukážku na desať až stošesťdesiatpäť eur. Má ísť o posledné opatrenie z takzvaného prvého sociálneho balíčka predstaveného premiérom Robertom Ficom. Štát tak domácnostiam vráti šesť percent z ročnej platby za plyn klientov štátneho SPP, ale aj alternatívnych dodávateľov. Opatrenie premiér vyčíslil na 47 miliónov eur. Peniaze majú ísť zo ziskov SPP.

31.07.2015 12:00
debata (13)

Detaily opatrenia však rezorty ešte doladené nemajú. Nie je tak preto jasné napríklad to, či už štát má k dispozícii údaje o klientoch, na základe ktorých by príslušný rezort mohol vratky vypočítať. Ani to, akého obdobia presne sa vratky budú týkať.

Peniaze späť za platby za plyn má dostať každá... Foto: SHUTTERSTOCK
plyn, varenie, Peniaze späť za platby za plyn má dostať každá domácnosť, ktorá na plyne aspoň varí.

„Vzhľadom na to, že detaily ohľadne uvedeného opatrenia sú predmetom rokovaní, v súčasnosti by bolo predčasné sa bližšie vyjadrovať,“ znie odpoveď z ministerstva financií. Podľa premiéra Roberta Fica má tzv. vratky za plyn domácnostiam vyplácať práve rezort financií, aj keď táto kompetencia prináleží ministerstvu hospodárstva. Aj to sa však k spôsobu vyplácania vratiek konkrétne nevyjadrilo. „Podrobný mechanizmus pripravuje odborná komisia, v ktorej má zastúpenie aj ministerstvo hospodárstva. Po tom, čo bude mechanizmus kompletný, predstavíme ho verejnosti,“ znie od hovorkyne rezortu Miriam Žiakovej.

Výpočet vrátenej sumy za plyn má závisieť od jeho ročnej spotreby. Platí, že čím väčšia spotreba plynu, tým viac peňazí štát domácnosti vráti.

Najmenej tak dostanú domácnosti, ktoré plyn používajú na varenie. Paušálne to bude desať eur. Od štrnásť do 165 eur dostanú naspäť tie domácnosti, ktoré plyn používajú okrem varenia aj na ohrev vody a vykurovanie.

Neznáme zostáva aj to, odkiaľ chcú ministerstvá získať údaje o klientoch. SPP – distribúcia, ktorá údajmi disponuje, pretože distribuuje plyn do väčšiny domácností, tvrdí, že žiadnemu ministerstvu nič neposkytla. „Spoločnosť SPP – distribúcia informácie týkajúce sa údajov o počte distribučných zmlúv, odberných miest či o spotrebe odberateľov zemného plynu tretím stranám neposkytuje. Uvedené údaje považujeme za komerčne citlivé. Pri poskytovaní údajov sa riadime ustanoveniami o mlčanlivosti v platnom Prevádzkovom poriadku,“ reaguje za SPP – distribúciu Dana Hennelová.

Z údajov od distribútorov sa dá odvodiť, koľko ktorá domácnosť dostane vrátené za plyn. Údaje vláde neposkytol ani Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Ten ich síce približne pred mesiacom žiadal aj od alternatívnych dodávateľov, tvrdí však, že na žiadosť Európskej únie. „Vláde sme tieto údaje neposkytli. Reportovanie údajov o spotrebe elektriny, plynu a tepla ukladá smernica Európskej únie z roku 2012, ktorá bola implementovaná do našich zákonov v roku 2014,“ reaguje hovorca úradu Miroslav Lupták.

Vratky za plyn sa majú podľa Roberta Fica týkať 1,4 milióna zákazníkov. Podľa kritikov opatrenie nie je sociálnym, keďže sa bude týkať všetkých domácností, okrem takzvaných vykurovačov bazénov. „Rozhodnutie vlády o plošnom znížení cien plynu je zjavnou účelovou manipuláciou a politickou korupciou verejnosti pred parlamentnými voľbami,“ uviedol podpredseda KDH Ján Hudacký.

Vláda sa rozhodla vyplácať vratky za plyn, pretože to údajne umožňuje dobré hospodárenie SPP. Okrem toho sa ľudia už od septembra dočkajú aj zlacňovania cien plynu pre domácností a malé firmy. Zmenu výmery plynu navrhol Úrad pre reguláciu sieťových odvetví pre pokles ceny komodity na trhoch. Ľudia tak na faktúrach za plyn zaplatia v priemerne o 4 percentá menej. Domácnosti v kategórii D1, ktoré na plyne len varia, ušetria ročne približne dve eurá. V domoch, kde plynom aj ohrievajú vodu, môže odberateľ za rok ušetriť zhruba 20 eur. Tí, čo používajú plyn na varenie, ohrev vody aj na kúrenie, môžu ročne ušetriť aj viac ako 60 eur. Úrad pritom nevylučuje, že môže pristúpiť ešte k ďalšiemu zlacňovaniu.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #vrátenie peňazí #sociálny balíček