Chystané zdražovanie elektriny vyhnalo Bulharov do ulíc

Tisíce Bulharov v stredu protestovali v Sofii a desiatkach ďalších miest proti chystanému zdražovaniu elektriny.

30.07.2015 07:25
Bulharsko, protest, elektrina Foto: ,
Bulhari protestovali proti zvýšeniu cien elektrickej energie. Na transparente je výzva na zamedzenie čiernym odberom energie. Na proteste v Sofii sa zúčastnilo približne päťtisíc ľudí.
debata (7)

Demonštrácií sa pritom prvýkrát zúčastnili tak odborári, ako aj zamestnávatelia, lebo väčšie zvýšenie cien sa dotkne predovšetkým lacnejšieho prúdu pre priemyselné podniky, napísal server SEGA.

„Nebudeme platiť krádeže elektrickej energie“ hlásali niektoré z transparentov, ktoré v hlavnom meste priniesli demonštrujúci pred sídlo vlády. Dožadovali sa okrem reforiem aj zastavenia nezákonných odberov elektriny, ktoré sú v Bulharsku veľmi rozšírené, a odkladu pripravovaného zdraženia prúdu.

Ceny by sa mali zvýšiť už od 1. augusta. Domácnosti budú musieť platiť len o dve percentá viac ako doteraz, preto má verejnosť väčšie obavy z dopadu dvadsaťpercentného zdraženia lacnejšej energie, ktorú využívajú priemyselné podniky. To je tiež podľa médií dôvod, prečo do ulíc vyšli spoločne zástupcovia zamestnávateľských zväzov a odborových organizácií.

Ceny energií sú v Bulharsku, jednej z najchudobnejších krajín Európskej únie, opakovane dôvodom masových protestov. Vyššie faktúry za elektrinu viedli začiatkom roka 2013 k masovým demonštráciám, ktoré vyústili do demisie vtedajšieho kabinetu premiéra Bojka Borisova. Ten sa však do čela vlády vrátil vlani v novembri po ďalších predčasných voľbách a snaží sa vyviesť krajinu z finančnej krízy.

V utorok parlament schválil vládou navrhnutú dôchodkovú reformu, ktorá má zvrátiť hrozivé manko v dôchodkovom systéme krajiny. Počíta s postupným zvyšovaním dôchodkového veku z terajších 57 rokov na 65 rokov a s rastom sociálnych odvodov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Bulhrasko