Aténska burza zostane tento týždeň zatvorená

Aténsky akciová burza zostane vo štvrtok zatvorená, prevádzku zrejme neobnoví ani v piatok. Dôvodom sú technické ťažkosti v gréckych bankách, oznámila hovorkyňa burzy. Akciový trh je v dôsledku gréckej dlhovej krízy zavretý už zhruba mesiac.

30.07.2015 06:27
debata (1)

„Akciový trh sa vo štvrtok neotvorí a je nepravdepodobné, že by sa otvoril v piatok. Grécke banky musia vyriešiť určité problémy v oblasti informačných technológií, ktoré sa týkajú reštrikcií (pre nákup akcií),“ citovala hovorkyňa agentúra Reuters.

Plán na opätovné otvorenie burzy predpokladá, že grécki investori nebudú môcť na nákup akcií využívať vklady v bankách.

Akciová burza v Aténach bola spolu s gréckymi bankami uzatvorená 29. júna. Banky sa znovu otvorili minulý týždeň v pondelok, výbery z účtov ale zostali obmedzené.

Gréckej peňažné domy sú teraz závislé na financovaní z núdzového programu ELA. O objemu prostriedkov dostupných v tomto programe, rozhoduje Európska centrálna banka (ECB), ktorá v stredu podľa zdroja Reuters nechala strop núdzového financovania bez zmien. Atény o ďalšie zvýšenie nežiadali. Minulý týždeň ECB zvýšila objem núdzového financovania o 900 miliónov eur na približne 91 miliárd eur.

V utorok ECB podľa Reuters rozhodla, že Grécko môže obchodovanie na burze obnoviť. Na transakcie zahraničných investorov by sa podľa jej odporúčaní žiadne obmedzenia vzťahovať nemali, domáci investori budú môcť kupovať akcie za finančné prostriedky, ktoré majú v hotovosti. Podľa plánu, ktorý schválila ECB, si však zo svojich účtov v gréckych bankách nebudú môcť vybrať peniaze na nákup akcií.

Predseda gréckej komisie pre kapitálové trhy Konstantinos Botopulos ešte v utorok tvrdil, že obchodovanie na aténskej akciovej burze sa obnoví v stredu alebo vo štvrtok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #banky #burza