Arbitráž o Gabčíkovo je už na súde vo Viedni

Prípad návratu prevádzky Vodnej elektrárne Gabčíkovo do rúk štátu má medzinárodnú súdnu dohru. Po tom, čo Slovenské elektrárne nedostali od Fondu národného majetku a rezortu hospodárstva požadovaných 588 miliónov eur pre predčasné vypovedanie zmluvy o prevádzke vodného diela, elektrárne zažalovali Fond národného majetku a ministerstvo hospodárstva na Medzinárodnom rozhodcovskom centre vo Viedni.

24.07.2015 13:00 , aktualizované: 16:40
Vodná elektráreň Gabčíkovo Foto:
Vodná elektráreň Gabčíkovo
debata (68)

Arbitráž sa spomína medzi „podmienenými záväzkami“ verejnej správy v rámci návrhu štátneho rozpočtu na rok 2016. „V júni roku 2015 podali Slovenské elektrárne žalobu proti Fondu národného majetku SR a proti Slovenskej republike zastúpenej Ministerstvom hospodárstva SR pred Medzinárodné rozhodcovské centrum vo Viedni na základe Zmluvy o odškodnení. V tomto prípade nejde o medzinárodnú investičnú, ale o medzinárodnú komerčnú arbitráž, v ktorej SR zastupuje Ministerstvo hospodárstva SR. Výška žalovanej sumy je 588 217 000 eur plus úroky 9,05 percenta ročne,“ píše sa v návrhu rozpočtu.

Na druhej strane vláda má v rukách verdikt súdu, podľa ktorého elektrárne prevádzkovali Gabčíkovo neoprávnene a poberali časť tržieb. Za to vláda žiada odškodnenie 492 miliónov eur. Slovenské elektrárne prevádzkovali Gabčíkovo od privatizácie, v rámci ktorej získal taliansky Enel 66 percent akcií a štátu zostal 34-percentný podiel. Teraz Enel akcie elektrární predáva a zároveň sa súdi o Gabčíkovo.

Elektrárne tvrdia, že majú nárok na odškodnenie

Elektrárne sa údajne odvolávajú na zmluvu o odškodnení, ktorú podpísali s vedením Fondu národného majetku pred deviatimi rokmi. V nej stojí, že pokiaľ bude zmluva o prevádzke ukončená pred termínom, čo znamená do tridsiatich rokov po tom, čo sa stala zmluva o prevádzke právne účinnou, firma má nárok na odškodnenie.

„Po vyčerpaní všetkých možností a intenzívnej snahe nájsť riešenie vo veci Gabčíkova mimo súdnych siení, Slovenské elektrárne podali arbitrážnu žalobu na Medzinárodné rozhodcovské centrum Hospodárskej komory Rakúska vo Viedni. Odškodné 588,2 mil. eur, nárokované elektrárňami, vyjadruje hodnotu za technológiu a aktíva Gabčíkova, ktorú odovzdali štátnemu podniku Vodohospodárska výstavba, ako aj tržby po odpočítaní nákladov za 22 rokov prevádzky,“ potvrdzuje hovorkyňa Slovenských elektrární Jana Burdová.

Slovenské elektrárne už dlhšie upozorňovali na to, že v prípade jednostranného vypovedania zmluvy štátnou Vodohospodárskou výstavbou využijú na ochranu svojich práv všetky právne prostriedky na domácich aj medzinárodných súdoch.

Právnik: Predstaviteľné sú tri možnosti

„Nepoznáme presne, z akého titulu si uplatňujú nároky. Sú predstaviteľné tri možnosti alebo ich rôzne kombinácie. Buď je to nárok na náhradu škody za to, že štát spôsobil neplatnosť alebo neúčinnosť troch zmlúv, ktoré upravovali vzťahy medzi SE a štátom. Druhá možnosť je, že si uplatnili nároky na odškodnenie podľa zmluvy o odškodnení. Tretia alternatíva je, že si uplatňujú kompenzáciu za technológie, ktoré mali byť prevedené na štát podľa zmluvy o majetkovom vysporiadaní,“ konštatuje partner kancelárie TaylorWessing e/n/w/c Andrej Leontiev.

„V každom prípade sa rozhodcovský súd najskôr musí vysporiadať s otázkou, či je rozhodcovská doložka platná a či má právomoc rozhodovať spor. Následne bude musieť súd posúdiť, či zmluva, z ktorej vyplývajú nároky, je vôbec účinná, alebo či nárok na kompenzáciu vyplýva priamo zo zákona,“ dodáva Leontiev.

Krajský súd v Bratislave v marci toho roku pritom už rozhodol, že zmluva o prevádzke je neplatná pre rozpory s vtedajším zákonom o verejnom obstarávaní. „Ak zmluva o prenájme neplatí, nemala by platiť ani zmluva o vysporiadaní vzájomných finančných nárokov súvisiacich s vyčlenením Gabčíkova z majetku elektrární,“ tvrdí Leontiev.

Vodohospodárska výstavba vypovedala zmluvu o Gabčíkove bez udania dôvodu v decembri minulého roku. Podľa neskorších vyjadrení premiéra Roberta Fica to malo byť pre neplnenie zmluvy o prevádzke zo strany elektrární. Elektrárňam bolo vyčítané, že odmietajú poskytovať základné informácie, ktoré by umožnili zistiť, do akej miery je rozdeľovanie zisku z elektrárne spravodlivé alebo nespravodlivé. Vláda takisto tvrdila, že Enel nepripravil žiadne plány na rekonštrukciu. Enel si podľa premiéra Fica neplnil ani povinnosť platiť ročne štátu päť miliónov eur na údržbu vodného diela. Elektrárne obvinenia odmietali.

Slovenské elektrárne nie sú jediné, čo chcú vysúdiť peniaze v prípade gabčíkovskej vodnej elektrárne. Od Slovenských elektrární chcela pôvodne získať súdnou cestou 350 miliónov eur aj vláda SR prostredníctvom Vodohospodárskej výstavby. Podľa Roberta Fica malo ísť o prostriedky zodpovedajúce tržbám Slovenských elektrární z prevádzky Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Neskôr predseda vlády sumu zvýšil na 492 miliónov eur. Suma má zodpovedať zisku elektrárne počas deviatich rokov a úrokom.

Aktuálne stanovisko Ministerstva hospodárstva SR

Fond národného majetku SR je žalovaným v prvom rade, Ministerstvo hospodárstva v druhom rade. Ministerstvu hospodárstva bola doručená žaloba, ku ktorej sa v stanovenej lehote vyjadrí. Ďalší postup v konaní bude závisieť od Rozhodcovského súdu. Ku konkrétnym skutočnostiam týkajúcim sa predmetného sporu sa MH ani FNM pred jeho skončením nebude z pochopiteľných dôvodov vyjadrovať. MH aj FNM sa vyjadrí k predmetnej veci až po skončení rozhodcovského konania.“

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #žaloba #Viedeň #Fond národného majetku #Vodná elektráreň Gabčíkovo #Medzinárodné rozhodcovské centrum