Gréci schválili ďalšie reformy. Tsipras: Hrozil nám grexit

Grécki poslanci odsúhlasili ďalší balík reforiem, ktoré žiadajú veritelia. Premiér Alexis Tsipras uviedol, že reformy bolo treba prijať, pretože iné alternatívy sú tvrdšie.

23.07.2015 02:16 , aktualizované: 03:49
Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras
debata (13)

Grécky parlament v noci zo stredy na štvrtok schválil druhý balík štrukturálnych reforiem, ktoré požadujú veritelia výmenou za prísľub nového medzinárodného záchranného programu pre Grécko.

Reformné kroky sa týkajú najmä modernizácia štátnej správy, vrátane urýchlenia súdnych konaní a presadenia pravidiel pre ozdravenie bánk. Časť vládnej strany Syriza návrh nepodporila. Poslanci hlasovali menovite a napríklad bývalý minister financií Janis Varufakis, ktorý prvú sadu reforiem minulý týždeň odmietol, tentoraz zdvihol ruku za.

Premiér: Museli sme prijať reformy

Grécky premiér Alexis Tsipras vo štvrtok pred hlasovaním o druhom reformnom balíku zopakoval, že jeho kabinet bol donútený prijať tvrdé reformy pod hrozbou odchodu krajiny z eurozóny.

V najbližších dňoch sa vraj vláda zameria na politické reformy a boj s korupciou a daňovými únikmi. Debata poslancov o reformnom balíku sa začala v stredu okolo deviatej večer SELČ a hlasovalo sa po šiestich hodinách.

„Jeden z komentátorov o mne povedal, že búšim hlavou do steny. Moja hlava možná krváca, ale múr praskol,“ uviedol takisto Tsipras. Podľa správ, ktoré sa objavili na Twitteri, premiér znovu priznal, že jeho kabinet urobil chyby, na bitku, ktorú vybojoval, je ale pyšný.

Grécky premiér zároveň zopakoval, že v reformy neverí. „Zvolili sme kompromis, ktorý nás núti prijať program, v ktorý neveríme, a my ho prijmeme, pretože iné alternatívy sú tvrdšie,“ uviedol. Odstúpenie z funkcie vylúčil s tým, že jeho vláda musí naďalej bojovať za záujmy gréckych občanov.

Vyjednávanie sa môže začať v piatok

Atény sa minulý týždeň po celonočnom summite v Bruseli dohodli s eurozónou na začatí rozhovorov o novom záchrannom programe v objeme až 86 miliárd eur, čo je však podmienené ekonomickými reformami a úspornými opatreniami. Vyjednávanie s veriteľmi o tejto pomoci by sa mali začať najskôr v piatok a skončiť do 20. augusta, uviedla grécka vládna hovorkyňa.

Tento týždeň v pondelok do Grécka dorazili prvé európske peniaze v podobe trojmesačného preklenovacieho úveru zo staršieho stabilizačného mechanizmu Európskej únie. Atény pôžičky využili na úhradu splátok Európskej centrálnej banke a Medzinárodnému menovému fondu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna