Pumpári sa zamerali na jedlo

Nie v kvalite palív či ich cene, akoby sa možno čakalo, ale v kvalite doplnkových služieb sa aktuálne začínajú predháňať čerpacie stanice. Dlhodobo sa hovorí, že marže pri palivách už zďaleka nie sú to, čo bývalo v minulosti. Pumpári čoraz intenzívnejšie ponúkajú novinky v rýchlom občerstvení. Niektorým zákazníkom nemusia vždy vyhovovať zohriate zabelené bagety, ktoré navyše vidia v supermarketoch podstatne lacnejšie.

23.07.2015 07:00
pumpa, tankovanie, benzín Foto: ,
Pumpári vodičov lákajú na novinky pri doplnkovom sortimente.
debata (7)

Viaceré značky čerpacích staníc preto uvažujú, ako vyjsť ľuďom v ústrety. Postup zameraný na čerstvosť bagiet a sendvičov však môže ohroziť biznis firiem zaoberajúcich sa výrobou a distribúciou balených bagiet.

Napríklad spoločnosť Slovnaft včera predstavila pilotný projekt predajne, ktorý chce postupne dostať do všetkých čerpacích staníc na Slovensku. Nový koncept čerpacích staníc prinesie motoristom výrobu bagiet priamo pred ich očami, čerstvú kávu, prípadne ceny niektorých tovarov, ktoré sa priblížia cenám v supermarketoch. Slovnaft chce svojou ponukou doplnkových služieb dať šancu miestnym dodávateľom surovín. Tie využije najmä pri príprave bagiet. „Naším zámerom je, aby sme podporili domácich výrobcov,“ hovorí členka predstavenstva a riaditeľka pre maloobchod spoločnosti Slovnaft Timea Reicher. Ako prvá dostala novú podobu čerpacia stanica v Záhorskej Bystrici, čoskoro k nej pribudnú pumpy v Lučenci a vo Vyšnom Kubíne.

Vlastná výroba bagiet môže ohroziť podnikanie firiem, ktoré sa zaoberajú výrobou balených sendvičov. Mnoho ľudí si tieto výrobky kupuje priamo na čerpacích staniciach, keďže v supermarketoch im konkurujú iné potraviny. Denník Pravda oslovil niekoľko producentov balených bagiet. Ani jeden z nich však nebol ochotný komentovať postup, ktorý postupne čerpacie stanice zavádzajú.

Čerpacie stanice sa okrem predaja sendvičov zameriavajú aj na predaj kávy. „Pre OMV je kvalita kávy veľmi dôležitá, v sieti takmer pol druha tisíca čerpacích staníc OMV v deviatich krajinách sveta jej 1,3 milióna zákazníkov vypije viac ako 30 miliónov šálok,“ uviedol Michal Janda, marketingový manažér spoločnosti OMV Slovensko. Kávu ponúkne svojim zákazníkom v novom koncepte aj samotný Slovnaft, ktorý motoristom umožní, aby si kávu pripravili sami.

Konkurencia tiež stavia na kávu. „Nie je žiadnym tajomstvom, že preferencia čerpacej stanice u zákazníka je okrem samotných pohonných hmôt ovplyvnená aj kvalitou podávanej kávy. Aj to je jeden z dôvodov, prečo od konca minulého týždňa testujeme na piatich čerpacích staniciach nový koncept predaja kávy svetoznámej značky Starbucks,“ hovorí manažér komunikácie spoločnosti Shell Petr Šindler.

Spoločnosť OMV sa vybrala aj inou cestou, ako ponúkať len občerstvenie. „V roku 2015 sa nám podarilo zaviesť na väčšine čerpacích staníc predaj lotérií a stieracích žrebov. Rozšírili sme aj predaj ľadových kociek na väčšinu siete. V spolupráci so spoločnosťou GLS práve v tomto období zavádzame na vybrané čerpacie stanice balíkomaty,“ uvádza Janda z OMV. „Čerpacie stanice už dávno nie sú iba miestom na tankovanie pohonných hmôt,“ dopĺňa Šindler. Aj Shell ponúka vodičom možnosť občerstviť sa, nakúpiť alebo bezplatne sa pripojiť na internet.

V súvislosti s rozširovaním ponuky čerpacích staníc sa objavujú špekulácie o tom, že samotný predaj palív už neprináša dostatočný zisk. „Samozrejme, tržby z iného než palivového biznisu sú dôležitou súčasťou podnikania,“ uvádza Janda. Slovnaft je vo svojich vyjadreniach zdržanlivejší. „Dnešní zákazníci si vyžadujú oveľa viac, ako si vyžadovali pred určitým časom. My im chceme vyhovieť a ísť s dobou,“ hovorí Reicher.

Napriek snahám čerpacích staníc stále mnoho motoristov odmieta nakupovať doplnkový tovar na čerpacích staniciach. „Prečo by som si mal na pumpe niečo kúpiť, keď v supermarkete to dostanem niekedy aj o polovicu lacnejšie,“ hovorí bratislavský taxikár Peter. Na druhej strane vodiči na cestách niekedy nemajú na výber a stravujú sa aj na čerpacej stanici.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #benzínová pumpa #doplnkové služby