Mochovce by chceli dokončiť viacerí

Nekonečná dostavba tretieho a štvrtého bloku v Mochovciach bude mať nového koordinátora. Slovenské elektrárne, člen skupiny Enel, totiž počas najbližších týždňov finišujú s výberom hlavného koordinátora, ktorý by mal spúšťať jadrové zariadenie a kooperovať tak na dokončení Mochoviec. Zákazka v hodnote desiatok miliónov eur predpokladá spoluprácu stoviek až tisícov spoločností všetkých špecializácií.

20.07.2015 17:00
mochovce Foto: ,
Slovenské elektrárne vyberajú nového hlavného koordinátra dostavby Mochoviec.
debata (5)

Oficiálne svoj zámer potvrdila len česká spoločnosť so stopercentnou majetkovou účasťou ruského OMZ Škoda J.S. Neoficiálne sa o dostavbu zaujíma aj ruský Rosatom či spoločnosť Slovnaft, ktorá s maďarskou štátnou elektrárenskou firmou MVM vstúpila aj do boja o kúpu väčšinového podielu v Slovenských elektrárňach, patriaceho talianskemu Enelu. O akcie sa zaujíma aj český EPH, fínsky Fortum či čínska China National Nuclear Corporation.

Prečo chcú vyberať Slovenské elektrárne hlavného koordinátora práve teraz, sedem rokov po obnovení procesu dostavby? Ako to súvisí so zámerom predať elektrárne, ktorý by chcel Enel zrealizovať do konca roku? „Posilnenie pozície generálneho koordinátora je jednou z iniciatív na zlepšenie projektu,“ konštatuje hovorkyňa Slovenských elektrární Jana Burdová.

„Nová štruktúra projektu, založená na úzkej integrácii jadrovej i konvenčnej časti stavaných blokov, bola implementovaná s cieľom efektívne organizovať aktivity pre túto konkrétnu fázu,“ dodáva Jana Burdová.

Podľa Slovenských elektrární sú už firmy, ktoré majú tretí a štvrtý blok dokončiť, z väčšiny zazmluvnené. Má ísť o 53 percent dodávateľov a 46 percent subdodávateľov zo Slovenska a desať percent dodávateľov a 24 subdodávateľov z Česka. Napríklad ale Škoda J.S., uchádzajúca sa o funkciu koordinátora, potvrdila, že ak sa budú na koordinácii podieľať, oslovia všetky firmy v SR či ČR, ale aj vo svete, ktoré budú na dokončenie elektrární potrebné.

O dostavbu Mochoviec pritom nedávno prejavil záujem aj ruský Rosatom. „Neraz sme ponúkli našu pomoc pri dostavbe elektrárne v Mochovciach. V určitom období nám vraveli, že to zvládnu sami. Teraz, aspoň tak to vidíme, sa situácia zmenila. Stále sme pripravení na dialóg. Ak slovenská strana požiada o pomoc s dostavbou, samozrejme, sme pripravení pomôcť stabilnému, spoľahlivému dlhoročnému slovenskému partnerovi,“ skonštatoval v nedávnom rozhovore pre denník Pravda námestník generálneho riaditeľa pre medzinárodný obchod a rozvoj korporácie Rosatomu Kirill Komarov.

Prehľad o tom, kto by sa mohol stať novým koordinátorom dostavby v Mochovciach, nemá ani Úrad jadrového dozoru. „Z hľadiska koordinácie stavby je to vec staviteľa, v tomto prípade Slovenských elektrární. Oni si sami vyberajú dodávateľa. Na to majú povolenie. Jediné, čo musia urobiť, je, vždy musia skontrolovať, aký má dodávateľ systém kvality,“ hovorí Peter Uhrík, generálny riaditeľ sekcie hodnotenia bezpečnosti Úradu jadrového dozoru, ktorý zároveň tvrdí, že z legislatívneho hľadiska by mohli na takúto funkciu povolať aj spoločnosť bez skúseností s podobným typom zariadení.

„Určite by som to ale neurobil. Určite by som nepustil na stavbu niekoho, kto nemá s touto stavbou skúsenosti,“ dodáva Uhrík. Tretí a štvrtý blok v Mochovciach je pôvodne typ atómovej elektrárne VVER. Jej výstavba sa začala ešte v roku 1987, pre nedostatok financií sa po piatich rokoch prerušila. Obnovila sa až v roku 2008. Po havárii v japonskej Fukušime sa systém zmodernizoval.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #Enel #koordinátor