Hollande volá po jednotnej vláde pre eurozónu

Francúzsky prezident François Hollande sa dôrazne pripojil k hlasom volajúcim po vytvorení vládneho kabinetu pre eurozónu.

19.07.2015 16:37
debata (80)

Jednotná vláda pre devätnásť krajín platiacich eurom by mala mať spoločný rozpočet a parlament, ktorý by uplatňoval demokratickú kontrolu, napísal Hollande v článku, ktorý dnes zverejnil francúzsky týždenník Journal du Dimanche.

Štáty sa stali členmi menovej únie, pretože to zodpovedá ich záujmom. „Nikto si nedovolil odísť,“ upozornil Hollande. „Ich voľba si zaslúži posilnenie organizačnej štruktúry, vytvorenie predvoja zloženého z krajín, ktoré sa tak rozhodnú,“ napísal.

Členovia eurozóny dnes tvoria skôr neformálnu skupinu, v ktorej je každá krajina zastúpená ministrom financií. Šéfom Euroskupiny je holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem. „Čo nás ohrozuje, nie je nadmiera Európy, ale jej nedostatok,“ usudzuje Hollande.

Prezident napísal, že Európska únia dopustila oslabenie svojich inštitúcií. Podotkol, že dvadsaťosmička členských krajín „sa ťažko snaží nájsť spoločnú platformu pre ďalší postup. Parlamenty sú príliš vzdialené rozhodovacím procesom a ľudia sa odvracajú, keď je ich názor natoľko ignorovaný“.

Nespokojnosť Európanov s kontinentálnymi inštitúciami zneužili podľa Hollanda populisti, „ktorých desí podoba sveta, pretože si želajú návrat múrov a drôtov“.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #eurozóna