Nemecký aj rakúsky parlament dali záchrannému balíku pre Grécko zelenú

Poslanci v Rakúsku a v Nemecku dali zelenú svojim vládam, aby ďalej rokovali o podrobnostiach nového trojročného záchranného programu pre zadlžené Grécko. Na finančnej pomoci sa Atény s eurozónou predbežne dohodli v pondelok.

17.07.2015 15:48
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová pred hlasovaním v parlamente o pomoci Grécku.
debata (1)

Súhlas parlamentu potrebujú vlády v Berlíne a Viedni na to, aby mohli začať riešiť detaily týkajúce sa poskytnutia až 86 miliárd eur z Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), ktoré Grécko nutne potrebuje, ak sa má vyhnúť bankrotu.

V Spolkovom sneme, teda dolnej komore nemeckého parlamentu, kancelárka Angela Merkelová v rozprave pred hlasovaním varovala, že v prípade odmietnutia programu by hrozil chaos. „Prevládajú v dohode výhody nad nevýhodami? Som absolútne presvedčená o tom, že áno,“ povedala kancelárka. „Alternatívou tejto dohody by nebol dočasný odchod Grécka z eurozóny, ale skôr očakávateľný chaos,“ dodala a pripustila, že dohoda je pre Grécko i veriteľov „tvrdá“.

Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel upozornil, že počas komplikovaných rokovaní v Bruseli nešlo len o Grécko, ale aj o možné štiepenie eurozóny. „Tento rozkol by Európu zaviedol do ešte oveľa hlbšej krízy, nielen tej finančnej,“ vyhlásil. „Som presvedčený, že toto riešenie môže fungovať,“ uisťoval poslancov i minister financií Wolfgang Schäuble.

Za návrh nakoniec zahlasovalo 439 nemeckých poslancov, proti bolo 119 a 40 sa zdržali hlasovania. Spolkový snem má 631 kresiel, odovzdaných hlasov bolo 598. Nesúhlas s pomocou bol teraz väčší ako v prípade februárového hlasovania o predĺžení druhého záchranného balíka, keď proti hlasovalo 32 poslancov.

Rakúsky kancelár Werner Faymann. Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
Werner Faymann Rakúsky kancelár Werner Faymann.

Aj v Rakúsku podľa predpokladov mandát hladko schválili. „Je to len príležitosť, nič viac. Dajme Grékom druhú šancu,“ povedal o treťom záchrannom programe kancelár Werner Faymann. „Patríme k jednotnej Európe, profitujeme z toho, a preto máme za zjednotenú Európu aj zodpovednosť,“ do­dal.

Šéf protiimigrantskej a euroskeptickej Slobodnej strany Rakúska FPÖ) Heinz-Christian Strache však svojich kolegov nabádal, aby nedávali súhlas s „vyhadzovaním peňazí“ na záchranný program Aténam. „Nejde o žiadny záchranný program pre Grécko, ale o program určený bankám a špekulantom,“ povedal.

Eurozóna v pondelok predbežne súhlasila s ďalším záchranným programom pre zadlžené Grécko, teraz však musí prejsť rôznymi schvaľovacími procedúrami vo všetkých krajinách, ktoré platia jednotnou menou. V niektorých z nich je pre ďalšie rokovania potrebný súhlas parlamentu – zelenú takto dali svojej vláde už v stredu napríklad francúzski poslanci. V iných stačí súhlasné stanovisko príslušných parlamentných výborov: to v piatok získal napríklad estónsky kabinet. V Lotyšsku udelila ministrovi financií na ďalšie rokovania s Gréckom vláda.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #Rakúsko #parlament #hlasovanie #záchranný balík