Rozpočtová rada: Vláda smeruje k vyrovnanému rozpočtu

Hoci vláda v minulom roku pri konsolidácii zvoľnila, od trajektórie smerom k približne vyrovnanému rozpočtu sa výraznejšie neodchýlila. Skonštatovala to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vo svojom hodnotení plnenia pravidla o vyrovnanom rozpočtu za rok 2014, ktorým potvrdila aj hodnotenie rezortu financií z konca júna tohto roka. Zaviesť korekčné mechanizmy, teda výdavkové limity, tak podľa rady nie je potrebné.

17.07.2015 12:11
debata (8)

Podobne ako ministerstvo aj rozpočtová rada pritom konštatuje, že štrukturálny deficit verejnej správy v minulom roku stúpol o 0,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 3 % výkonu ekonomiky. Mierne, o 0,2 % HDP, sa tak odklonil od trajektórie, ktorá by zabezpečila splnenie strednodobého cieľa, teda štrukturálneho deficitu do 0,5 % HDP do roku 2017. Rovnako narástli aj výdavky o 0,7 percentu­álneho bodu rýchlejšie, ako určujú nastavené pravidlá.

Rozpočtová rada pri hodnotení do úvahy vzala aj vplyv iných opatrení, ktoré odchýlku zvyšujú, či znižujú. Či už napríklad vplyv znížených sadzieb do 2. piliera alebo vyšší revidovaný výnos dane z príjmov právnických osôb. "Z uvedeného Rada pre rozpočtovú zodpovednosť v tomto hodnotení konštatuje, že v roku 2014 nenastala výrazná odchýlka, a nie je potrebné spustiť korekčný mechanizmus,“ píše sa v hodnotení.

Podľa fiškálnej rady však vládou stanovené ciele v nasledujúcich rokoch vytvárajú riziko, že sa strednodobý cieľ do roku 2017 nepodarí naplniť. "Pre rok 2015 Rada pre rozpočtovú zodpovednosť identifikovala viaceré riziká nad rámec odhadu Ministerstva financií SR, ktoré v prípade ich naplnenia môžu zvýšiť deficit rozpočtu a prispieť tak k výraznej odchýlke od cesty k strednodobému cieľu,“ dodáva rada.

8 debata chyba