Vodiči ušetria. Cena ropy po dohode s Iránom klesá

Na dohodu svetových mocností s Iránom o obmedzení jadrového programu výmenou za odvolanie sankcií proti Teheránu reagujú trhy poklesom cien ropy. Cena ropy sa v utorok znížila o viac ako dolár a klesla tak pod 57 USD za barel.

15.07.2015 12:30
debata (35)
Vývoj cien ropy (USD/barel). Zdroj: MarketWatch. Foto: SHUTTERSTOCK
graf, Irán, ropa Vývoj cien ropy (USD/barel). Zdroj: MarketWatch.

Podľa analytikov nešlo o výrazný pokles. Svetové trhy, ktoré sú momentálne plné prebytkov s touto komoditou, totiž reagovali na možnú dohodu s Iránom už od konca júna.

Práve v tom čase sa do prvého júlového týždňa znížila napríklad cena ropy Brent o šesť dolárov zo 63 dolárov za barel na 57 dolárov za barel. Pokles cien ropy by mohol mať dosah aj na motoristov u nás.

Ceny palív sú na Slovensku podľa údajov Európskej komisie na medziročnej báze nižšie, pri benzíne o 14 centov, pri nafte o 15 centov.
Boris Tomčiak, analytik Colosseum

Pokiaľ ceny ropy na svetových trhoch v dôsledku vysokej ťažby krajín OPEC-u klesajú už od konca júna, motoristi to na pumpách zatiaľ na Slovensku nepocítili. Podľa údajov Štatistického úradu SR ceny benzínu a nafty, naopak, stagnovali, či mierne vzrástli. V tomto období klesla iba cena 98-oktánového benzínu Natural z 1,568 eura za liter na 1,560 eura za liter a LPG z 0,621 za liter na 0,619 za liter.

„Ceny palív sú na Slovensku podľa údajov Európskej komisie na medziročnej báze nižšie, pri benzíne o 14 centov, pri nafte o 15 centov. Toto zlacnenie mohlo byť vyššie, ale v poslednom roku prudko oslabilo euro. V posledných mesiacoch ceny rastú, ale to je dôsledok zvýšenia cien ropy,“ hovorí analytik Colosseum Boris Tomčiak.

Vývoj cien pohonných látok na Slovensku reaguje s určitým oneskorením, približne troch týždňov. Pokles cien ropy na svetových trhoch by preto motoristi mohli pocítiť na Slovensku výraznejšie do konca júla.

„Cena nafty na Slovensku by mohla do konca júla mierne poklesnúť o 2 – 3 centy pod 1,20 eura za liter. Pri benzíne očakávame stagnáciu, keďže cena benzínu v Rotterdame zatiaľ nezareagovala na pokles cien ropy,“ hovorí Tomčiak.

Očakáva sa, že už súčasný prebytok ropy na trhoch, ktorý je na 3-ročnom maxime, by produkcia Iránu mohla ešte viac zvýšiť. Iránsky minister pre ropný priemysel Bijan Namdar Zanganeh skonštatoval, že krajina môže zvýšiť produkciu o 500-tisíc barelov za deň, len čo budú sankcie uvoľnené a potom o 500-tisíc barelov za deň počas nasledujúcich šiestich mesiacov. Irán v tomto roku produkoval zvyčajne 2,8 milióna barelov ropy denne.

Napríklad podľa analytikov z banky Intesa Sanpaolo by však v dôsledku vývoja udalostí mohla cena ropy výrazne kolísať medzi 50 až 75 dolármi za barel.

„Bezprostrednú reakciu na dohodu, ktorou je pokles ceny ropy z dôvodu očakávaní rastu jej ponuky, zrejme neskôr vystrieda návrat ceny k úrovni zodpovedajúcej sile globálnej ekonomiky. Očakávame, že produkcia Iránu nedosiahne prinajmenšom niekoľko mesiacov úrovne spred uloženia sankcií. Domnievame sa preto, že vplyv zvýšenej iránskej produkcie sa na globálnom trhu prejaví až v roku 2016. V roku 2015 sa postará skôr len o výrazné kolísanie ceny,“ konštatuje analytik VÚB banky Andrej Arady.

Irán pritom v minulosti mal dodávať na trhy v západnej Európe a Spojených štátoch amerických približne polovicu svojej produkcie ropy. V čase sankcií vyvážal Irán ropu do Číny a do ďalších ázijských štátov. Inštitút finančnej politiky pôsobiaci pri rezorte financií tvrdí, že uvoľnenie sankcií proti Iránu bude mať pozitívny dosah aj na štátny rozpočet.

Produkciu ropy v súčasnosti zvyšujú aj Spojené štáty americké. Niektorí analytici preto očakávajú dlhodobejšie zlacňovanie pohonných hmôt. Pokles cien ropy o 10 percent by pritom mohol znamenať zlacnenie pohonných hmôt o približne päť až sedem centov na liter. Do znižovania cien ropy a následne pohonných hmôt však môže zasiahnuť ešte vývoj eura, ktoré momentálne stagnuje.

„Prípadné znehodnocovanie eura by brzdilo znižovanie cien pohonných hmôt v dôsledku očakávaného poklesu ceny ropy,“ dodáva Tomčiak. V porovnaní s okolitými krajinami sú ceny benzínu na Slovensku najvyššie.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #ceny #Irán