Tsipras označil dohodu za tvrdú, ale zabezpečí vraj stabilitu krajiny

Grécko dosiahlo reštrukturalizáciu dlhu a strednodobého financovania v podobe rastového balíčka v hodnote 35 miliárd eur. Po rokovaní v Bruseli to v pondelok vyhlásil grécky premiér Alexis Tsipras, ktorý zároveň označil podmienky novej dohody o finančnej pomoci za veľmi tvrdé. Dodal ale, že zabezpečí stabilitu krajiny.

13.07.2015 11:03
Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras hovorí k médiám po summite eurozóny v Bruseli.
debata (10)

„Dohoda je ťažká, dokázali sme ale zabrániť tomu, aby sa štátne aktíva presunuli do zahraničia. Zabránili sme plánom na finančné zadusenia a na zrútenie bankového systému,“ povedal Tsipras novinárom po nočnom rokovaní s predstaviteľmi eurozóny.

„V tejto ťažkej bitke sme dokázali získať reštrukturalizáciu dlhov,“ povedal. Je vraj presvedčený, že krajine sa podarí vymaniť z recesie a vrátiť sa k rastu. Existencia dohody podľa neho investorom ukázala, že hrozba odchodu Atén z eurozóny sa stala minulosťou.

Podľa Tsiprasa terajšia podoba dohody odvrátila hrozbu nanajvýš extrémnych plánov konzervatívnych európskych kruhov. Dodal, že Atény vyšli z rokovania s dôstojnosťou a že ukázali smer aj ostatným.

Grécky premiér si je vedomý toho, že presadenie podmienok dohody bude ťažké a že nemenej ťažké bude aj uvedenie dohodnutých opatrení do praxe. Finančné bremeno, ktoré s novými ozdravnými podmienkami súvisí, bude podľa Tsiprasa rozdelené podľa spravodlivého sociálneho kľúča. Dodal, že následky doľahnú aj na tých, ktorí sa počas krízy plateniu doteraz vyhýbali. V tejto súvislosti hovoril o potrebe radikálnych reforiem, ktoré vykorenia oligarchiu.

Sledujte aj online spravodajstvo agentúry ČTK

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Alexis Tsipras #grécky dlh