Po maratóne dohoda. Gréci dostanú pomoc za reformy

Maratónsky summit eurozóny sa skončil. Po nočnom rokovaní je na stole dohoda. Gréci dostanú pomoc od eurozóny, ale čakajú ich ťažké reformy.

12.07.2015 16:00 , aktualizované: 13.07.2015 10:29
Juncker, Tusk, Dijsselbloem Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda Európskej rady Donald Tusk a holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem na tlačovej konferencii po summite eurozóny v budove Rady EÚ v Bruseli.
debata (80)

Rokovania boli tvrdé, ministrom financií v sobotu na ich uzavretie nestačilo osem hodín, pokračovali v nedeľu. Aj lídri eurozóny rokovali s prestávkami takmer 17 hodín. Podľa návrhu Euroskupiny rokovania s Gréckom o pomoci sa nemali začať skôr, ako vláda v Aténach zmení daňový a dôchodkový systém a kým neposilní nezávislosť štatistického ú­radu.

Už v sobotu sa ukázalo, že mnohé krajiny eurozóny svojim gréckym partnerom a ich skutočnej vôli realizovať reformy neveria. Dôvodom je aj fakt, že navrhnutý balík sa veľmi podobal tomu, ktorý presne pred týždňom grécki občania v referende jednoznačne odmietli. A pre krajiny ako Nemecko a Fínsko boli súčasné grécke sľuby nedostatočné.

Priebeh summitu sme sledovali na Pravda.sk online:

10.26 Podľa predsedu rokovaní ministrov financií krajín eurozóny, Holanďana Jeroena Dijsselbloema musí parlament v Aténach v prvom rade veľmi rýchlo prijať refory. Ich schválenie sa podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej čaká už túto stredu.

„To prinesie dôveru v celý proces aj navzájom medzi členskými štátmi,“ vysvetlil šéf euroskupiny novinárom. Až potom, čo Gréci prijmú prvý balík reforiem, začnú so svojimi vlastnými parlamentnými procedúrami ďalšie krajiny eurozóny. A až potom sa formálne zíde Euroskupina a vedenie ESM, ktoré rozhodnú o formálnom začatí rozhovorov s Aténami.

Závery rokovania podľa Dijsselbloema obsahujú niekoľko ďalších konkrétnych krokov a ďalších reforiem, v ktorých musia ísť Gréci ďalej, než sami pôvodne navrhovali minulý štvrtok.

Grécky premiér Alexis Tsipras počas rokovaní v...
Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble...
+3Nemecká kancelárka Angela Merkelová odchádza po...

10.22 Grécko bude môcť začať rokovať o treťom programe pomoci zo záchranného fondu eurozóny, podmienkou je rýchle začatie tvrdých reforiem. Oznámil predseda Európskej rady Donald Tusk s tým, že zhoda bola jednomyseľná. Doplnil, že lídri štátov platiacich eurom v princípe súhlasili so začiatkom rokovaní o novom programe Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) pre Grécko.

„Inými slovami to znamená pokračujúcu podporu pre Grécko. Je ale potrebné dodržať prísne podmienky,“ povedal Tusk. Predseda summitov EÚ zdôraznil, že formálne rozhodnutie musí potvrdiť tiež niekoľko parlamentov členských krajín eurozóny, významný je v tomto ohľade ten grécky.

9.20 Konečne dohoda, po 17 hodinách od začiatku summitu. Šéf Európskej rady Donald Tusk ju ohlásil na Twitteri. Žiadny Grexit sa konať nebude, povedal na tlačovej konferencii šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Je presvedčený, že všetky návrhy dohody prijme aj grécky parlament.

To, čo sme vyrokovali, je kompromis, nie sú víťazi, ani porazení, uviedol Juncker. Gréci boli podvádzaní a Európania v nich strácali vieru, teraz sa to vyriešilo, dodal. Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že dohoda má viac výhod ako nevýhod.

Sledujte aj online spravodajstvo agentúry ČTK

6.00 Od oficiálneho začiatku summitu v nedeľu o 16.00 h SELČ do pondelka 06.00 h SELČ uplynulo už 14 hodín, rokovanie sa pritom ešte neskončilo. Bolo však viackrát prerušené, debaty prebiehali v užších skupinách.

Ak by sa prijal variant, že je potrebné dať Grécku z dočasného eurovalu krátkodobú pôžičku na preklenutie súčasných problémov, na ručení za Grécko by sa krátkodobo podieľala celá Európska únia. Rozhodnúť by o tom mohli lídri EÚ v utorok kvalifikovanou väčšinou.

4.45 Nielen v Bruseli je rušno, ale aj v Aténach to poriadne vrie, na politickej scéne aj medzi obyčajnými Grékmi (viac v článku V Bruseli bolo rušno, ale v Aténach to vrie).

4.40 Summit sa opäť pohol vpred po štvrtej ráno SELČ. Donald Tusk po sérii privátnych rokovaní politikov prišiel s návrhmi, ktoré nazval kompromisnými. Zostívajú však dve sporné otázky – aká bude úloha MMF po roku 2016 a kontroverzný privatizačný fond vo výške 50 miliárd eur. Gréci tvrdia, že 50 miliárd eur majetku nie sú schopní do fondu ani len vložiť. Odhadujú, že z privatizácie m§žu získať okolo 17 miliárd eur.

02.00 O polnoci z nedele na pondelok uplynul termín, ktorý Donald Tusk označil nedávno za hraničný na nájdenie dohody. Tesne pred polnocou bolo rokovanie druhýkrát prerušené, aby sa opätovne mohli stretnúť politici v užšom formáte. Základom rokovania je štvorstranový zoznam, ktorý pripravila Euroskupina a ktorý obsahuje tvrdé kroky na obnovu dôvery voči Grécku, aby bola poskytnutá pomoc. V zozname je aj návrh vzniku fondu v zahraničí, do ktorého by dalo Grécko 50 miliárd eur majetku ako záruku. Podľa diplomatických zdrojov však v takejto tvrdej podobe to v záverečnom texte nebude, maximálne sa spomenie možnosť, že do fondu v budúcnosti môže pritiecť až takáto suma. Lídri eurozóny podľa diplomatov skúmajú rôzne spôsoby, ako vyriešiť okamžité gréckej finančné potreby, teda asi sedem miliárd eur. Okrem priamych bilaterálnych dohôd Atén napríklad s Francúzskom alebo inou krajinou by mohlo ísť napríklad o peniaze stále „zaparkované“ v eurovale alebo o uvoľnenie ziskov z predaja gréckych dlhopisov, ktoré má v rukách Európska centrálna banka.

21.31 Po uzavretom rokovaní Tsiprasa s Merkelovou, Tuskom a Hollandom prišlo ďalšie. Podľa informácií reportérky Euronews Afi Koutsokostovej na súkromné rokovanie odišli grécky minister financií Euklidom Tsakalotos, s francúzskym a nemeckým ministrom financií Michelom Sapinom a Wolfgangom Schäubleom.

21.19 Eurozóna sa po dvoch dňoch vyjednávania stále ešte nerozhodla, či umožní zadlženému Grécku uchádzať sa o tretí program finančnej pomoci zo záchranné fondu eurozóny. Zasadnutie lídrov eurozóny je stále prerušené a grécky premiér Alexis Tsipras rokuje osamote so šéfom Európskej rady Donaldom Tuskom, Angelou Merkelovou a Francoisom Hollandom.

20.39 V poslednej vete v dokumente, ktorú lídrom predložila euroskupina, sa píše, aj keď v zátvorke, že v prípade nedohody by malo byť Grécku ponúknuté rokovanie o dočasnom odchode z eurozóny s prípadnou reštrukturali­záciou dlhu.

19.37 Medzi bodmi, ktoré by podľa návrhov euroskupiny mali Atény rýchlo presadiť, je uvedené zjednodušenie systému DPH a rozšírenie daňových základov, načrtnuté sú prvé kroky vedúce k zvýšeniu dlhodobej udržateľnosti penzijného systému. V dokumente sa píše aj o prijatí zákonov, ktoré menia občianske právo v Grécku a ktoré by nasmerovali k zabezpečeniu nezávislosti gréckeho štatistického úradu. Pred dohodou o finančnej pomoci by mala tiež začať v Grécku fungovať rozpočtová rada.

19.12 Rokovanie mimoriadneho summitu eurozóny je prerušené, aby bol čas na schôdzky medzi lídrami. Na Twitteri to uviedol Preben Aamann, hovorca šéfa Európskej rady Donalda Tuska. K osobitnému stretnutiu sa zišiel grécky premiér Alexis Tsipras s Donaldom Tuskom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom.

18.28 Ak sa vôbec majú začať rokovania o treťom programe pre Grécko z trvalého eurovalu, Gréci musia v parlamente poschvaľovať zákony, ku ktorým sa politicky poprihlasovali. Vyhlásil to premiér Robert Fico cestou na summit lídrov eurozóny. „My chceme vidieť v praxi, čo urobia s DPH, čo urobia dôchodkovým systémom, čo urobia s príslušnými zákonmi. To je základná podmienka na začiatok akýchkoľvek diskusií a neznamená to ešte, že budeme súhlasiť s balíkom pomoci pre Grécko,“ povedal Fico. (Viac v článku Fico: Ak Grécko dostane peniaze, o týždeň je tam, kde bolo pred mesiacom)

17.26 Rokovanie ministrov financií krajín eurozóny neprinieslo konečné rozhodnutie, či by Gréci mali mať možnosť vyjednávať o treťom záchrannom programe pre svoju zadlženú krajinu. Napriek istému pokroku zostali niektoré otázky otvorené, povedal po približne päťhodinovej diskusii šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem z Holandska. Dodal, že nedoriešené otázky dostali na stôl lídri krajín eurozóny.

16.59 Ministri krajín eurozóny dali Grécku čas do stredy, aby schválilo nové zákony ako podmienku na ďalšie rokovania o záchrannom programe. Povedal to fínsky minister financií Alexander Stubb. Ak sa Grécko na novom záchrannom programe nedohodne, stále existuje možnosť, že bude musieť opustiť eurozónu.

16.45 Francúzsky prezident Francois Hollande tvrdí, že dočasný odchod Grécka z eurozóny, o ktorom podľa médií uvažujú nemeckí politici, nie je reálne možný. Grécko by podľa neho v prípade nedohody eurozónu opustilo natrvalo. Zdôraznil však, že Francúzsko urobí všetko pre to, aby sa tak nestalo. Podľa neho však Atény musia ukázať, že to s reformami myslia skutočne vážne. Ak tak urobí, musí Európa tejto krajine pomôcť.

Grécky premiér Alexis Tsipras v rozhovore s... Foto: Reuters
Angela Merkelová, Alexis Tsipras, Francois Hollande Grécky premiér Alexis Tsipras v rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom.

16.34 Nemecká kancelárka Angela Merkelová pri príchode na rokovanie lídrov eurozóny schladila nadšenie gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa. „Neuzavrieme dohodu za každú cenu. Dôkladne by sme mali zvážiť a zhodnotiť, či výhody dohody sú väčšie ako nevýhody,“ vyhlásila pred novinármi.

16.10 Grécky premiér Alexis Tsipras je presvedčený, že dohoda eurozóny o pomoci jeho krajine môže byť uzavretá ešte v nedeľu. Povedal to počas príchodu do budovy, kde sa už od 16.00 rokujú predsedovia štátov a vlád krajín, ktoré platia spoločnou európskou menou. Tsipras vo vyhlásení pre novinárov poznamenal, že je pripravený na „čestný kompromis“. „Dlžíme to európskym národom, ktoré chcú Európu jednotnú a nerozdelenú,“ vyhlásil.

16.05 Holandský premiér Mark Rutte poznamenal, že v nedeľu sa ukáže, či sa Grékov podarí presvedčiť, aby výmenou za podporu potrebné opatrenia skutočne aj realizovali. „Rád by som dodal, že ako štát môžete kroky, ktoré považujete za dôležité, urobiť sám do seba – bez ohľadu na pomoc,“ povedal pri príchode.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #eurozóna #ministri financií eurozóny #záchranný balík