Diaľnica pri Martine ušetrí čas, nehody a zápchy ubudnú

Vodiči môžu jazdiť po ďalšej časti novej diaľnice D1. Tá sa postupne kompletizuje a asi o päť rokov má plynule prepojiť Bratislavu s Košicami.

12.07.2015 09:00
Dubná skala, Turany diaľnica, D1 Foto: ,
Diaľnica sa začína pri Dubnej Skale a vedie ponad doterajšiu cestu prvej triedy. V pozadí je vchod do rozostavaného tunela Višňové.
debata (5)

V piatok zástupcovia diaľničiarov, stavebníkov a samospráv spolu s vyžrebovanými vodičmi prestrihli pásku na viac ako 16–kilometrovom úseku D1 Dubná Skala – Turany, ktorý obchádza mesto Martin či obce Vrútky a Sučany. Súčasťou stavby je aj privádzač Martin, ktorý tvorí súčasť rýchlostnej cesty R3, alebo 28 mostov. Nový úsek by mal znížiť nehodovosť, ušetriť čas, peniaze aj nervy vodičov a obyvateľov oblasti.

„Najväčším benefitom novej diaľnice je komfortná jazda, väčšia bezpečnosť a, samozrejme, uvoľnenie regionálnych ciest v Martine, vo Vrútkach či v Sučanoch. Po starej ceste denne prešlo takmer 30–tisíc áut, ktoré komplikovali život obyvateľom týchto miest. Novovybudovaná diaľnica preberie všetku tranzitnú dopravu, znížia sa emisie a hluk. V neposlednom rade sa teším, že novým úsekom sme opäť bližšie k diaľničnému spojeniu východu a západu krajiny,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.

Otvorenie úseku D1 Dubná skala - Turany

V porovnaní s doteraz využívanou cestou je diaľnica kratšia približne o jeden kilometer. Časová úspora podľa ministerstva dosiahne 10 až 12 minút, v špičke môže byť ešte výraznejšia. Okrem toho motoristi ušetria aj pohonné hmoty. Národná diaľničná spoločnosť uvádza, že nový diaľničný úsek na seba prevezme až 70 % dopravy, ktorú musela do piatku znášať cesta prvej triedy.

Výstavba diaľničného úseku prebiehala od decembra 2011. Jej realizáciu zabezpečovala spoločnosť Váhostav SK. Celková suma výstavby dosahuje 137,8 mil. eur. Jej fi nancovanie bolo v rozsahu 78 mil. eur zabezpečené z eurofondov. Cena výstavby predstavuje len o niečo viac ako 41 % sumy, ktorú predpokladala štátna expertíza.

Váhostav, ktorého spolumajiteľom je podnikateľ Juraj Široký, priznal, že daný úsek staval so stratou a zákazku prijal len preto, aby udržal zamestnanosť, ale zároveň ho priviedla do reštrukturalizácie. Dodávateľom aj z radov živnostníkov Váhostav neplatil alebo platil oneskorene. Po reštrukturalizácii má z celkových dlhov v sume 136 miliónov eur Váhostav za päť rokov splatiť asi 44 miliónov eur. Živnostníci dostali na výber 18,75 % z pohľadávok a k tomu akcie firmy s čakaním na prípadné dividendy z budúcich ziskov, alebo odpredaj pohľadávok štátu za polovicu hodnoty. Väčšina počítala s druhou možnosťou s tým, že na zisky Váhostavu by potom čakal štát.

Úsek D1 Dubná Skala – Turany je súčasťou severnej diaľnice D1. Nateraz však zostáva osamotený. Z jeho západnej strany sa naň napojí úsek D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala, ktorého súčasťou bude najdlhší diaľničný tunel Višňové. Dostavba tohto úseku je naplánovaná na rok 2019.

Nadväzujúci úsek na východ od martinskej diaľnice Turany – Hubová je však stále veľkým otáznikom. Štát stále nepozná jeho trasovanie a v hre je niekoľko variantov. Úsek je aktuálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie. Termín jeho výstavby alebo financovanie sú nateraz otázne. NDS očakáva začiatok výstavby v roku 2017. Jeho dokončenie je naplánované na rok 2019, ale existujú obavy, že posledná časť diaľnice D1 bude hotová o niekoľko rokov neskôr.

Počiatek dodal, že v tomto roku sa motoristi môžu tešiť na ďalších 40 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. V septembri sa bude otvárať prvý úsek diaľnice Jánovce a Jablonov a v novembri druhý úsek. Spolu ide o 18,5 kilometra aj s obchvatom Levoče. V októbri vodiči majú dostať možnosť jazdiť navyše po viac ako 11–kilometrovom úseku D1 Fričovce – Svinia pri Prešove. Prešov sa tak diaľnicou spojí s Ružomberkom. V rámci prepojenia Košíc s Bratislavou ostanú rozostavané úseky pri Žiline a Ružomberku. V tomto roku sa navyše začne s výstavbou obchvatu Prešova. Jediným nevyriešeným otáznikom zostáva úsek Turany – Hubová.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #D1 #diaľnice #Dubná skala - Turany