MMF zhoršil prognózu rastu svetovej ekonomiky

Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil prognózu rastu globálnej ekonomiky v tomto roku, pričom do úvahy vzal oslabenie v USA. V aktualizovanom výhľade svetovej ekonomiky MMF uvádza, že globálna ekonomika by v tomto roku mala posilniť o 3,3 %.

09.07.2015 17:19
debata (6)

Tento odhad je o 0,2 percentu­álneho bodu nižší v porovnaní s aprílovou prognózou. V budúcom roku by mal rast svetovej ekonomiky dosiahnuť 3,8 %, čo je v súlade s predchádzajúcou prognózou.

Podľa MMF môže za zhoršenie prognózy predovšetkým situácia v USA. Americká ekonomika v prvom kvartáli oslabila vzhľadom na silné sneženia. Pod pokles sa podpísal napríklad aj silnejší dolár. Americká ekonomika by v tomto roku mala posilniť o 2,5 %, pričom predchádzajúca prognóza rátala s nárastom o 3,1 %. Prognóza MMF taktiež naďalej ráta so zrýchľovaním hospodárskeho rastu eurozóny, hoci sa Grécko výraznejšie priblížilo k bankrotu.

V rozvíjajúcich sa ekonomikách tlmia hospodársky rast nižšie ceny komodít a náročnejšie finančné podmienky spojené s geopolitickými faktormi a so zmenou rovnováhy v čínskej ekonomike.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #prognóza rastu #globálna ekonomika