Dom v pohraničí je v kurze, horšie je to s hypotékou

Slovákov stále láka bývanie za hranicami. Napríklad Košičanov ťahajú do maďarských dediniek nižšie ceny nehnuteľností a dobré dopravné spojenie v podobe rýchlostnej cesty R4. Ľudia z hlavného mesta sa zase sťahujú do maďarskej Rajky či rakúskeho Hainburgu, v ktorom vyrastajú novopostavené štvrte našincov. Ceny bývania sú oproti Bratislave porovnateľné, hoci v posledných rokoch idú v rakúskom pohraničí mierne hore.

09.07.2015 06:00
Rajka, pohraničie Foto: ,
Košičanov láka napríklad maďarská Hollóháza, Bratislavčanov zase Rajka. Úvery na bývanie v Maďarsku sú však drahšie a menej dostupné.
debata (10)

Podľa maklérky Mileny Delinčákovej z bratislavskej pobočky realitnej kancelárie RE/MAX v Rakúsku zdraželi hlavne stavebné pozemky. „Ceny sa pohybujú na úrovni od 160 do 290 eur za štvorcový meter,“ vyjadrila sa Delinčáková. Jej klienti sa bez obáv púšťajú do výstavby nových domov, ale záujem majú aj o byty a menšie nízkoenergetické domy. Len na porovnanie, v Bratislave sa ceny stavebných pozemkov pohybujú v priemere 212 eur za štvorcový meter.

Čo je však u našich západných susedov výrazne drahšie, sú výdavky za energie a služby. Tie vychádzajú pre Slovákov v priemere o 20 až 30 percent viac. Osobité finančné zaťaženie nepociťujú Rakúšania vďaka vyššej životnej úrovni, ktorá sa odráža v ich platoch.

Priemerná výška mesačného zárobku je totiž na druhej strane Dunaja až 3 548 eur v hrubom, čo je 2 320 eur v čistom. Na Slovensku zarobili ľudia v minulom roku v priemere 862 eur, čo predstavuje 665 eur v čistom. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu za rok 2014, ktorý zverejnila Poštová banka.

Pre ľudí na východe Slovenska je zase veľkým lákadlom bývanie v maďarských obciach. V kurze sú najmä novostavby domov do vzdialenosti 15 až 20 kilometrov od hraníc alebo staršie rodinné domy s veľkými pozemkami, ktoré slúžia ako celoročné bývanie či víkendové chalupy. Mladé rodiny s deťmi, ale aj staršie manželské páry môžu pri kúpe domu značne ušetriť.

„V porovnaní s cenami nehnuteľností v Košiciach ide o priemerné ceny domov od 20-tisíc do 70-tisíc eur. V Košiciach sú ceny domov od 100-tisíc eur vyššie,“ hovorí Júlia Gregová z košického RE/MAX-u . Nevýhodou bývania je podľa nej neexistujúce spojenie autobusom alebo vlakom, a preto do úvahy prichádza jedine doprava vlastným autom. Denné dochádzanie do metropoly východu umožňuje existujúci diaľničný úsek spájajúci Košice s Maďarskom.

Pri kúpe domu či bytu v inej krajine je istejšie pripraviť si hotovosť. Podľa platnej legislatívy nie je totiž možné pokryť náklady na bývanie v zahraničí stavebným sporením. Riešením teda môže byť bezúčelový úver z banky s podmienkou založenia tuzemskej nehnuteľnosti.

O klasický úver na bývanie, pri ktorom sa ručí kupovanou nehnuteľnosťou, teda klienti našich finančných domov požiadať nemôžu. Obrátiť sa však môžu na tamojšie banky, napríklad slovenskú pobočku rakúskej banky Oberbank. Úver v Maďarsku je však podstatne drahší ako na Slovensku či v Rakúsku.

„V zmysle zákona o bankách je možné hypotekárny úver použiť len na financovanie tuzemskej nehnuteľnosti. Na financovanie kúpy zahraničnej nehnuteľnosti môže klient využiť bezúčelovú flexihypotéku, podmienkou však je, aby ručil nehnuteľnosťou nachádzajúcou sa na Slovensku. Človek, ktorý takúto nehnuteľnosť nemá k dispozícii, môže o úver požiadať niektorú z bánk v krajine, v ktorej nehnuteľnosť kupuje,“ potvrdzuje hovorkyňa VÚB banky Anna Walterová.

Podobne je to aj v ostatných slovenských bankách, ako je ČSOB, Slovenská sporiteľňa a Sberbank. Naopak, Prima banka takúto formu podpory neudeľuje. Bezúčelový úver v podobe americkej hypotéky, ktorá je však drahšia ako klasický úver na bývanie či hypotéka, možno získať v Tatra banke. Aby ju klient získal, musí banke dodať bežné administratívne náležitosti.

„K zakladanej nehnuteľnosti klienti predkladajú štandardné dokumenty, ako je napríklad znalecký posudok, list vlastníctva a podobne,“ vymenúva hovorkyňa Tatra banky Zuzana Povodová. Finančný dom poskytuje úver až do výšky 80 percent z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti. ČSOB stanovuje úver v maximálnej výške 90 percent z ceny bytu či domu, ktorými klient ručí na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #hypotéka #pohraničie