Putin sa obracia na východ, hostí dva summity

Hneď dva summity po sebe hostí ruské priemyselné mesto Ufa: od stredy sa v ňom na dva dni stretnú predstavitelia dynamicky rastúcich krajín skupiny BRICS, teda Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Juhoafrickej republiky. Po nich sa tam stretnú zástupcovia štátov združených v Šanghajskej organizácii pre spoluprácu (SCO). Pre ruského prezidenta Vladimira Putina pôjde o vrcholné politické akcie tohto roku, napísala agentúra DPA.

08.07.2015 09:39
debata (51)

Pre šéfa Kremľa sú nadchádzajúce dni príležitosťou, aby presadzoval svoju víziu multipolárneho sveta, v ktorom nemajú hlavné slovo Spojené štáty.

Putin povedal, že v Ufe chce skoncovať s tým, že skupina BRICS je len fórom pre dialóg, a chce z nej mať „použiteľný nástroj svetovej politiky“.

Do skupiny BRICS, ktorá zahŕňa 40 percent svetovej populácie a pätinu výkonu globálnej ekonomiky, vkladá Moskva nádeje už roky, nielen od vlaňajška, kedy bola kvôli anexii Kryme zbavená členstvo v skupine najvyspelejších štátov sveta G8, píše DPA.

Na summite sa bude jednať o vznikajúcej rozvojovej banke BRICS. Rusko ale aj ďalšie štáty skupiny volajú po reforme Medzinárodného menového fondu, v ktorom majú prevahu západné krajiny. Teraz si tieto krajiny zriadia vlastnú finančnú inštitúciu na podporu projektov infraštruktúry a ako nástroj pre prípad krízy.

Podľa politológa Alexandra Gabujeva z moskovského strediska Carnegie bude summit BRICS v Ufe predovšetkým propagandistický ťah zo strany Putina, ktorý chce, aby sa Rusko profilovalo ako vedúca krajina nezápadního sveta.

Krajiny Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) majú v Ufe schváliť svoju stratégiu do roku 2025, jednať budú tiež o terorizme alebo o kríze na Ukrajine. O členstvo v tejto medzivládnej organizácii, do ktorej patrí Rusko, Čína, Kazachstan, Tadžikistan, Kirgizsko a Uzbekistan, sa usiluje Irán, ktorý bude na stretnutí v Rusku zastupovať prezident Hasan Rúhání. Vstúpiť do SCO sa chystajú dvaja dlhoroční rivali Pakistan a India.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #BRICS #SCO