Grécka kríza zrazila euro na päťtýždňové minimum

Európska mena v utorok slabla a voči doláru klesla na najnižšiu hodnotu za päť týždňov pod 1,1 dolára. Pokles spôsobilo rozhodnutie Európskej centrálnej banky nechať objem núdzového financovania gréckych bánk bezo zmeny a zároveň sprísniť podmienky pre poskytnutie týchto peňazí.

07.07.2015 19:12
debata (6)

Okolo 16:10 SELČ euro voči doláru oslabilo o jedno percento na 1,0950 USD, keď počas dňa sa prepadlo až na 1,0917 USD, najnižšie za päť týždňov. Voči jenu kleslo o 1,1 percenta na 133,95 JPY. Dolár k jenu sa znížil o 0,2 percenta na 122,33 JPY. Ku košu popredných svetových mien dolár stúpol o 0,9 percenta na 97,154 bodu.

ECB sa v pondelok rozhodla ponechať objem núdzového financovania gréckych bánk na približne 89 miliardách eur. Zároveň uviedla, že sprísnila podmienky pre záruky požadované od gréckych bánk za úvery z ELA. Rozhodnutie ECB zvýšilo medzi analytikmi obavy, že grécke banky by sa čoskoro mohli ocitnúť bez peňazí a že problémy Grécka sa rozšíria do ďalších krajín južnej Európy.

„Trhy, zdá sa, strácajú trpezlivosť a vieru v ukončenie aténskej dlhovej krízy a v to, že grécke banky zostanú nedotknuté a krajina bude členom eurozóny,“ komentoval pre agentúru Reuters situáciu na trhu analytik Western Union Business Solutions Joe Manimbo. Upozornil však, že panika na trhu zatiaľ nenastala.

Podľa obchodníkov by rozhodujúcich mohlo byť najbližších 24 hodín. Najvyšší predstavitelia a ministri financií eurozóny sa schádzajú v Bruseli, aby diskutovali o Grécku, a nedostatočný pokrok v rokovaní by mohol zvýšiť tlak na euro.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v utorok v európskom parlamente povedal, že s návrhom na riešenie dlhovej krízy musií prísť grécka vláda. Zdôraznil však, že je stále proti odchodu Grécka z eurozóny.

Prepad čínskeho akciového trhu v utorok takisto stiahol nadol meny krajín vyvážajúcich komodity. Austrálsky dolár voči americkému klesol najnižšie za šesť rokov a novozélandský na päťročné minimum.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna