Gréci možno čoskoro budú dostávať namiesto platu zmenky

Grécka vláda bude pravdepodobne v blízkej dobe nútená začať hradiť účty a vyplácať mzdy a dôchodky vo forme dlžobných úpisov. Krajina by sa tak stala nevhodnou pre zotrvanie v eurozóne. V rozhovore s nemeckým denníkom Bild to povedal eurokomisár pre digitálne hospodárstvo a spoločnosť Günther Oettinger.

07.07.2015 08:44
debata (9)

„Krajina v konkurznom konaní, ktorá zavádza paralelnú menu, nepatrí do menovej únie,“ uviedol Oettinger. „Nachádzame sa v kurióznej situácii, keď Grécko je síce členom eurozóny, ale nemá takmer žiadne eurá,“ dodal.

Pre grécku dlhovú krízu sa v utorok bude konať mimoriadny summit eurozóny. Grécky premiér Alexis Tsipras v pondelok sľúbil, že na summite predstaví nový návrh riešenia gréckej dlhovej krízy po tom, keď Gréci v nedeľňajšom referende odmietli podmienky medzinárodných veriteľov pre poskytnutie finančnej pomoci (viac v článku Tsipras letí do Bruselu s návrhmi, ktoré nepotešia veriteľov). Oettinger však upozornil, že nové rokovania s Gréckom nebudú mať zmysel, ak budú Atény naďalej odmietať reformy.

Grécke banky v utorok zostali zatvorené a Gréci tak môžu naďalej vyberať peniaze len z bankomatov. Denný limit pre jednu kartu zostáva 60 eur (viac v článku Grécke bankomaty sú v núdzovom režime).

ECB sa v pondelok rozhodla znovu ponechať objem núdzového financovania gréckych bánk bezo zmeny na približne 89 miliardách eur. Zároveň sprísnila podmienky pre záruky požadované od gréckych bánk za núdzové úvery; podľa zdroja agentúry Reuters oboznámeného so situáciou však tento krok nebude mať na fungovanie bánk žiadny vplyv.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna