Česká tlač: Gréci by mali odísť z eurozóny

Po nedeľňajšom referende, v ktorom grécki voliči odmietli podmienky veriteľov, by malo Grécko opustiť eurozónu. Zhodli sa na tom komentátori niektorých českých denníkov. Grécko podľa nich na členstvo v Európskej menovej únii nemá a jeho zotrvanie v nej by predlžovalo trápenie všetkých zúčastnených.

07.07.2015 07:26
debata (9)

Gréci sú podľa komentára v Mladej fronte Dnes (MfD) zrejme pripravení na to, že si teraz siahnu na dno. „Ale urobia to z vlastnej vôle vyjadrenej výsledkom nedeľňajšieho referenda. Už nebudú môcť nikoho obviňovať tak, ako teraz obviňujú Nemcov,“ píše sa v texte.

Zjednotená Európa by po referende mala vyzvať Grécko na opustenie eurozóny, ale odchod krajiny by mal ohlásiť niekto priamo z Grécka. Kým sa k tomu nikto neodhodlá, nie je možné rokovať o skutočnom riešení, uviedla MfD.

„Analýzou gréckej situácia by sa už dal tapetovať celý Mesiac, ale stále vieme len to, že Grécko nie je schopné splácať svoje dlhy, na členstvo v eurozóne nemá a je len otázkou času, kedy z nej vystúpi,“ uzavrel komentár.

Tiež podľa stĺpčeka v Lidových novinách (LN) by Európa mala hľadať spôsob, ako pre Grékov nájsť cestu von z eurozóny. A to napriek tomu, že európski politici nechcú „prilievať olej do ohňa“, pretože Európa okrem Grécka rieši príval utečencov, ukrajinský konflikt a nástup extrémnych politických síl v mnohých krajinách Európskej únie.

Zotrvanie Grécka v menovej únii by len predlžovalo ďalšie trápenie všetkých, pretože už sa ukázalo, že nekonečné rokovania s Aténami nikam nevedú, myslí si autor stĺpčeka.

„Veritelia môžu spojiť grécky odchod s odpustením časti dlhu. Gréci by tak niečo získali, ale zároveň dostali jasný odkaz, že nemôžu mať všetko,“ navrhol. Európa by tak Grécko nepotopila, ale zároveň by zabezpečila, že sa nasledovanie Grécka nestane lákadlom pre ďalšie zadlžené štáty únie, poznamenali LN.

Komentátor Hospodářských novin (HN) upozornil, že Grécko donedávna platilo za jednu z najstabilnejších európskych krajín a jej volebný systém, ktorý zaisťoval pravidelné striedanie dvoch strán pri moci, dokonca vo februári 2009 inšpiroval k zmene systému volieb českú vládu. Zmena v Česku nakoniec nebola dotiahnutá, ale aj Grécko po referende podľa HN „zo všetkého najviac pripomína sud prachu“. „Teraz sa bojíme, čo grécka nestabilita Európe prinesie,“ uzavrel denník.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna