Varufakis, špičkový ekonóm s marxistickými základmi

Grécky minister financií Janis Varufakis, ktorý odstúpil z funkcie, je univerzitným profesorom, aktívne sa zúčastňuje na diskusiách o globálnej a európskej kríze, napísal viacero prác o ekonómii a teórii hier, na ktorú je vraj odborníkom.

06.07.2015 11:00
Janis Varufakis Foto: ,
Grécky minister financií Janis Varufakis odstúpil z funkcie.
debata (9)

V januárových voľnách ho zvolili do parlamentu za stranu SYRIZA, o dva dni neskôr už sedel vo vláde Alexisa Tsiprasa. Varufakis je známy neokrôchaným vystupovaním a častými mediálnymi výstupmi. Počas rokovaní o gréckej dlhovej kríze svojim vystupovaním popudil viacero kolegov v euroskupine.

Varufakis prednáša ekonómiu na Aténskej univerzite a pracuje ako súkromný konzultant spoločnosti Valve Corporation. Sám seba popisuje ako „libertariánského Marxistu": „Popravde, Karl Marx sformoval moju predstavu o svete, v ktorom žijem, od detstva až do dnešných čias. Veľa o tom však nehovorím, pretože aj najmenšia zmienka tohto mena poslucháčov odradí."

Prečítajte si viac o odstúpení Varufakisa v článku: Varufakis položil funkciu

Varufakis sa narodil 24. apríla 1961 na južnom predmestí Atén Palaio Faliro do vplyvnej a politicky zaujímavej rodiny. jeho otec bojoval počas občianskej vojny za komunistov, roky ho väznili a žil aj v exile. Napokon vstúpil do strany PASOK a postavil sa do čela najväčšieho gréckeho výrobcu ocele. Mama, pôvodom z konzervatívnych kruhov, vstúpila do strany propagujúcej rovnosť pohlaví, ktorá bola pridružená k strane PASOK.

Počas štúdia na súkromnej škole sa Varufakis rozhodol z „estetických dôvodov" písať svoje krstné meno s jedným n namiesto dvoch. Keď mu učiteľ dal za to zlú známku, nahnevalo ho to, ale pokračoval v písaní mena tak, ako sám chcel a píše ho tak dodnes.

V roku 1978 si na univerzite v Essexe vybral ekonómiu, ktorú považoval za dôležitejšiu pre politický diskurz, aj keď ho viac bavila fyzika. Neskôr pridal matematickú štatistiku na Birminghamskej univerzite a spravil si doktorát z ekonómie.

Medzitým začal vyučovať ekonómiu a ekonometriu na univerzitách v Essexe a vo Východnom Anglicku. V roku 1988 strávil rok na Cambridgeskej univerzite. V rokoch 1989 až 2000 vyučoval na univerzite v Sydney. V roku 2000 sa stal profesorom ekonomickej teórie na Aténskej univerzite. od januára 2013 prednášal na Texaskej univerzite v Austine.

Turínska univerzita mu v januári udelila čestnú profesúru za výnimočný príspevok k porozumeniu globálnej ekonomickej krízy. Od januára 2004 do decembra 2006 pracoval Varufakis ako ekonomický poradca premiéra Georgea Papandreoua.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #kríza #Janis Varufakis