Varufakis položil funkciu

Grécky minister financií Janis Varufakis oznámil, že odstupuje z funkcie. Na svojom blogu uviedol, že si je vedomý, že niektorí z predstaviteľov euroskupiny by uvítali, keby s ním už nemuseli rokovať.

06.07.2015 08:16
Janis Varufakis Foto: ,
Janis Varufakis
debata (82)

Jeho „absencia“ by vraj uľahčila premiérovi Alexisovi Tsiprasovi vyjednanie dohody s eurozónou. Práve z tohto dôvodu opúšťam v pondelok ministerstvo financií, dodal Varufakis.

„Budem aj naďalej podporovať premiéra Tsiprasa, nového ministra financií a našu vládu,“ uviedol grécky minister vo svojom vyhlásení, v ktorom takisto ocenil statočnosť gréckych voličov. „Slávne OXI (Nie), ktoré dali najavo demokratom na celom svete, je len začiatok,“ dodal.

Zo svojej funkcie Varufakis odstupuje deň po nedeľňajšom referende, v ktorom Gréci jasnou väčšinou viac ako 61 percent hlasov odmietli podmienky, ktoré im v júni pre novú dohodu o finančnej pomoci pre túto zadlženú krajinu predložila eurozóna.

„Referendum z 5. júla zostane navždy v histórii ako jedinečný okamih, keď malý európsky národ povstal proti dlhovému otroctvu,“ napísal Varufakis. „Ako všetky boje za demokratické práva, aj toto historické odmietnutie ultimáta euroskupiny z 25. júna bude niečo stáť. Je preto nevyhnutné, aby všetok kapitál, ktorý bol prepožičaný vláde skvelým NIE v referende bol okamžite investovaný do ÁNO pre správne riešenie – dohodu, ktorá bude zahŕňať reštrukturalizáciu dlhu, menej úsporných opatrení, prerozdelenie v prospech potrebných a skutočné reformy,“ dodal.

Varufakis vraj považuje za svoju povinnosť pomôcť Alexisovi Tsiprasovi „využiť kapitál, ktorý nám bol daný gréckym ľudom prostredníctvom referenda“. „Budem niesť odpor veriteľov s hrdosťou,“ dodal.

Odstupujúci grécky minister bol známy neokrôchaným vystupovaním a častými mediálnymi výstupmi, poznemanela agentúra AP. Počas rokovaní o gréckej dlhovej kríze popudil svojím správaním veľa kolegov v euroskupine, poznamenala AP.

Päťdesiatštyriročný profesor ekonómie bol už pred svojím nástupom do funkcie veľkým kritikom únijného prístupu ku kríze v eurozóne. Varufakis študoval v Británii a prednášal v Austrálii, Grécku a Spojených štátoch, má grécke a austrálske občianstvo. O Varufakisovi čítajte aj v článku Varufakis, špičkový ekonóm s marxistickými základmi.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna #Janis Varufakis