Ťažký údel gréckych dôchodcov zvyšuje tlak na Tsiprasa

Dlhé rady dôchodcov strkajúcich sa pred vybranými bankami, ktoré sa v stredu otvorili len preto, aby vyplatili dôchodky, sa stali výrazným symbolom biedy, s ktorou sa Grécko vyrovnáva, a problémov, ktoré sa vŕšia pred jeho premiérom Alexisom Tsipras, napísala agentúra Reuters.

02.07.2015 16:52
Grécko, euro, dôchodcovia Foto: ,
Dôchodcovia sa tlačia vo štvrtok 2. júla pred pobočkou Národnej banky v meste Iraklio na Kréte, aby sa dostali ku svojim penziám.
debata (31)

Tsiprasova ľavicová vláda v januári nastúpila do úradu so sľubom, že bude chrániť penzistov. Kolaps vo vzťahoch s medzinárodnými veriteľmi sa potom do veľkej miery odvíjal od toho, že odmietla pristúpiť na škrty dôchodkov, ako požadovali medzinárodní veritelia.

Mnoho starších Grékov nemá kreditnú ani debetnú kartu, a nemôže si teda vybrať peniaze z bankomatov. Keď vláda tisícke bánk po celej krajine nariadila, aby im vyplatili peniaze do výšky 120 eur a vydali karty, mala túto skutočnosť na pamäti. Počas toho ale vytvorila nezanedbateľné memento toho, aké náklady nesie pre vládnu konfrontáciu s veriteľmi grécka spoločnosti, v ktorej zanechalo hlboké rany päť rokov tvrdých úsporných opatrení vnútených záchrannými programami.

„Rady na pár eur,“ hlásal titulok v utorkovom vydaní pravicového denníka Eleftheros Typos. „Tsiprasov sľub dôstojnosti sa pre tisícky dôchodcov mení v poníženie“.

V krajine, kde je bez práce štvrtina pracovnej sily, je ťažká situácia dôchodcov, ktorých mesačné dávky sú pre rodiny často jediným zdrojom príjmu, naliehavá citlivá otázka.

Sedemdesiatročný bývalý zamestnanec americkej zábavnej skupiny Warner Bros, Konstantinos Nikolopulos vyšiel zo svojej banky s prázdnymi rukami. Povedali mu, že z jeho dôchodkového fondu sa dávky nevyplácajú.

„Povedali mi, že nevedia, kedy budú mať peniaze, a požiadali ma, aby som prišiel zase zajtra, len pre istotu,“ uviedol. „Táto situácia nie je pod kontrolou.“

Zábery dlhých radov pred bankami nepretržite vysielala grécka televízia. V Grécku, kde sa v nedeľu uskutoční referendum považované všeobecne za rozhodujúci test o budúcnosti krajiny v eurozóne, znamená záležitosť s dôchodcami pre Tsiprasa veľké nebezpečenstvo.

Jediný veľký prieskum verejnej mienky, ktorý bol na tému referenda zverejnený, ukázal, že podpora pre „nie“, ktoré voličom radí Tsipras, sa po zavedení kontroly kapitálových tokov tento týždeň znížila. Výsledok ľudového hlasovania je ale vzhľadom k odporu ku škrtom, ktoré krajine vnútili záchranné programy, veľmi ťažké odhadovať.

Pokiaľ ide o vládu, tá si veľmi dobre uvedomuje, ako novinové titulky a nepretržité televízne vysielanie poškodzujú jej obraz.

Na tieto obavy vo štvrtok reagoval skôr ľavicový denník Efimerida ton Syntakton. Denník, ktorý je naklonený vládnej strane Syriza, televízne stanice obvinil, že sa v krajine snažia zámerne vyvolať atmosféru strachu.

Zverejnil obrázok s titulkom „Mechanizmus teroru“, v ktorom sa televízne relácie objavili po boku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho, šéfky Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeovej a ďalších, ktorých grécka ľavica považuje za lotrov.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna