Rusi odpojili Ukrajincov od plynu

Od začiatku mesiaca už plyn pre Ukrajincov z Ruska netečie. Slovensko sa tak stáva hlavným zásobovačom Ukrajiny. Kyjev sa totiž s Rusmi nedohodol na dodávkach plynu na tretí štvrťrok.

02.07.2015 11:00
plyn, Ukrajina, Foto: ,
Rusko zastavilo dodávky pre Ukrajinu, no plyn na Slovensko a ďalej do Európy prúdi ako zvyčajne.
debata (109)

„Ukrajina nedostáva plyn z Ruska, tranzit funguje bez problémov,“ skonštatoval hovorca Ukrtransgaz Maksim Belyavsky. Tranzit na Slovensko a ďalej do Európy by mal podľa oboch strán fungovať bezproblémovo aj počas nasledujúcich mesiacov, čo potvrdzujú aj zástupcovia Európskej komisie.

Rusi ponúkli Kyjevu plyn za 247,18 dolára za tisíc metrov kubických, čo má zodpovedať cenám v regióne. Ukrajincom sa táto cena zdá privysoká. Predpokladá sa, že ďalšie rokovania budú až v septembri. Aby bola Ukrajina na zimu pripravená, bude musieť do zásobníkov uskladniť ešte sedem miliárd kubických metrov plynu. Z reverzného toku môže dostať až 1,8 miliardy kubíkov mesačne, no túto kapacitu momentálne nevyužíva.

Ruskému Gazpromu prekáža, že Naftogaz neuhradil platby za júl. Ukrajinci zase cenu, ktorú ponúkali Rusi, označili za neakceptovateľnú. Takto sa skončilo trilaterálne rokovanie vo Viedni sprostredkované Európskou komisiou. Podľa viceprezidenta Európskej komisie Maroša Šefčoviča si dohoda o dodávkach žiada politický konsenzus, čo na stretnutí chýbalo.

„Ak chcete hrať rolu úprimného sprostredkovateľa, nemôžete obviňovať ani jedného, ani druhého,“ odpovedal Maroš Šefčovič na otázku, ktorá zo zúčastnených strán nemá záujem o politickú dohodu.

Hoci dohoda s Ruskom na stole momentálne nie je, Ukrajina si stihla naplniť svoje zásobníky pred ďalšou zimou už takmer z troch tretín. V ukrajinských skladoch je teraz 12 miliárd kubických metrov plynu. Krajina potrebuje ďalších 7 miliárd kubických metrov plynu na to, aby bola pripravená na zimu. Podľa energetického experta Karla Hirmana by to do konca októbra Ukrajina mohla stihnúť aj v prípade, že by čerpala plyn iba cez Slovensko.

„Tých 12 miliárd kubických metrov, ktoré sa momentálne nachádzajú v ukrajinských skladoch, je na toto ročné obdobie vysoký nadpriemer. Nepamätám si obdobie, kedy by mala Ukrajina natoľko naplnené zásobníky,“ hovorí Hirman.

Ukrajina by však na naplnenie zásobníkov musela čerpať plyn cez Slovensko na plný výkon, čo je denne 40 miliónov kubíkov. Z údajov prepravnej spoločnosti Eustream pritom vyplýva, že Ukrajina počas posledných dvoch dní znížila nominovaný objem z utorka, keď si objednala vyše 22 miliónov kubíkov plynu denne, na stredajších 13 miliónov.

"Naši partneri využívajú menej ako polovicu kapacity plynovodu Vojany-Užhorod. V súčasnosti je rezervovaná celá kapacita plynovodu do konca budúceho roku, " hovorí Vahram Chuguryan, hovorca Eustreamu. Momentálne podľa Eustreamu nie je ani v pláne zvyšovať kapacity smerom na Ukrajinu.

Problém s dodávkami plynu eskaloval počas júna minulého roku, keď Moskva zastavila dodávky Ukrajine. Obnovila ich až v decembri po trilaterálnych rokovaniach. Očakáva sa, že do cenového sporu vnesie viac svetla aj rozhodnutie arbitrážneho súdu v Štokholme.

© Autorské práva vyhradené

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina