Na Slovensku bude nižšia úroda obilia ako vlani

Slovensko tento rok očakáva o deväť percent nižšiu úrodu obilia ako vlani, kedy ale dosiahlo najlepšie výsledky od roku 2004. Vyplýva to z odhadu Štatistického úradu SR. Podľa poľnohospodárov bude hlavným dôvodom slabšej úrody sucho.

01.07.2015 14:25
debata (1)

Úroda hustosiatych obilnín, medzi ktoré patrí hlavne pšenica, jačmeň a ovos, podľa odhadu v tomto roku dosiahne 2,64 milióna ton oproti takmer 2,89 milióna ton v minulom roku, keď úrodu medziročne vzrástla o takmer štvrtinu.

Tohtoročný pokles ovplyvní najmä pokles hektárových výnosov. Výmera osiatych plôch obilia na Slovensku sa v porovnaní s vlaňajškom znížila len nepatrne – o necelé percento.

„Hlavným dôvodom slabšej úrody je chýbajúca vlaha počas jari. Aspoň v druhej polovici mája pokračujúce sucho pribrzdili zrážky,“ uviedla Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, podľa ktorej bude celkový výsledok úrody závisieť na ďalšom priebehu počasia.

Zber sa začal minulý víkend, a to v najteplejších regiónoch na juhu krajiny. Nižšiu úrodu poľnohospodári očakávajú hlavne u pšenice a jačmeňa.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #žatva #obilie