Dostavba Mochoviec nie je z pohľadu úradu v sklze

Dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce v súčasnosti nie je v žiadnom časovom sklze. Aspoň takto hodnotí stav projektu Úrad jadrového dozoru SR (ÚJD) zo svojho pohľadu.

30.06.2015 15:09
debata

Tretí blok by tak mal byť dostavaný na jeseň budúceho roka a štvrtý blok následne o rok neskôr. Ako uviedol pre portál vEnergetike.sk generálny riaditeľ sekcie hodnotenia bezpečnosti a kontrolných činnosti ÚJD Peter Uhrík, v októbri budúceho roku by sa malo na treťom bloku už zavážať jadrové palivo, čo predstavuje začiatok fyzikálneho spúšťania jadrového bloku. Prvé kilowatthodiny elektriny vyrobenej v treťom mochoveckom jadrovom bloku by tak mali byť pustené do elektrickej siete v decembri budúceho roka.

„Stavebná pripravenosť tretieho bloku na spúšťanie je zhruba na 98 %. Momentálne sa pracuje na dokončovaní niektorých komponentov. Najväčší kus roboty čaká staviteľa pri ťahaní káblov. Do celej elektrárne treba totiž namontovať 1 400 kilometrov káblov, čo je približne vzdialenosť z Bratislavy do Paríža,“ dodal Uhrík, podľa ktorého sa to pri súčasnom tempe prác dá v požadovanej kvalite zvládnuť.

V septembri tohto roku by mal začať ÚJD s individuálnymi skúškami zariadení riadiaceho systému. Skontrolujú sa napríklad vzduchotechnika či dieselgenerátor. V januári 2016 by mal úrad vykonať tlakovú skúšku primárneho okruhu. „Posilnili sme inšpekčné tímy na lokalite. Zintenzívnili sme inšpekčnú činnosť a dávame na celú dostavbu pozor. Nemôžem povedať, že by sme objavili niečo, čo by zásadne zmenilo plánované termíny dostavby jadrových blokov v Mochovciach,“ doplnil Uhrík.

Úrad jadrového dozoru je s dostavbou tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce nateraz spokojný. „Našou úlohou pri dozorovaní výstavby tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce je zabezpečiť, aby tie časti, ktoré majú vzťah k jadrovej bezpečnosti boli postavené v súlade s projektom a s kvalitou, ktorá je požadovaná. Doteraz sme nemali nejaké zásadné výhrady, že by niečo nebolo zrealizované s požadovanou úrovňou kvality,“ konštatovala predsedníčka ÚJD Marta Žiaková.

Talianska spoločnosť Enel v súčasnosti predáva svoj 66-percentného podielu v Slovenských elektrárňach. V tejto súvislosti sa taktiež vynorili otázky, či sa príchodom nového investora znova nepredĺži dostavba. Zmena vlastníka v Slovenských elektrárňach, ktoré dostavujú dva mochovecké jadrové bloky, by však nemusela mať vplyv na termín dostavby blokov. „Slovenské elektrárne sú spoločnosťou, ktorá má povolenie na výstavbu. Ak dôjde iba k zmene vlastníka, na samotné povolenie to nemá vplyv. Záleží potom iba od toho, ako zareaguje nový vlastník,“ podotkla Žiaková. „Problém by mohol nastať, keby prišlo k rozdeleniu spoločnosti, ktorá má povolenie na výstavbu. Čiže keď nepríde pri predaji k rozdeleniu spoločnosti, čo sa trochu o tom rozprávalo, tak z pohľadu dozoru by to nemalo nejako významne ovplyvniť dostavbu," uzavrel riaditeľ legislatívno-právneho odboru ÚJD Martin Pospíšil.

Podľa pôvodných plánov sa dostavba Mochoviec mala ukončiť v roku 2012, respektíve 2013. Neskôr Slovenské elektrárne, ktoré jadrové bloky dostavujú, aktualizovali termíny dostavby na roky 2014 a 2015. Dostavba mochoveckých blokov si podľa ostatného schváleného rozpočtu vyžiada 4,6 mld. eur. Začínalo sa však na sume 2,8 mld. eur, neskôr sa hovorilo o sume 3,8 mld. eur.

Projekt výstavby tretieho a štvrtého reaktora v Mochovciach sa začal ešte za bývalého režimu. V roku 1992 sa projekt pre nedostatok financií zastavil. Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008, to už viac ako dva roky pôsobil v podniku taliansky Enel, ktorý kúpil od štátu 66-percentný podiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #Enel