Číňania sa ešte nerozhodli o ponuke na Slovenské elektrárne

Čínska energetická spoločnosť China National Nuclear Corporation (CNNC) zvažuje, že podá ponuku na podiel v elektrárenskej firme Slovenské elektrárne (SE), ktorý vlastní taliansky Enel. Zatiaľ však definitívne nerozhodla, či ponuku podá, informovala agentúra Reuters.

29.06.2015 09:40
debata (1)

„V súčasnosti nie je isté, či sa firma tejto záležitosti zúčastní, alebo nie,“ uvádza sa v oznámení CNNC.

Enel vlastní v SE podiel 66 percent a predaj podielu je súčasťou plánu talianskej firmy na odpredaj majetku, ktorého cieľom je získať peniaze na zníženie dlhu a na ďalší rast. Generálny riaditeľ Enelu Francesco Starace tento mesiac uviedol, že verí, že CNNC ponuku podá. Enel očakáva, že predá do konca tohto roka menšinový podiel a zvyšok do dvoch rokov, po dokončení prác na jadrových reaktoroch.

CNNC je jednou z dvoch najväčších čínskych firiem zameraných na rozvoj výroby elektrickej energie z jadra.

Záujem o vstup do SE v minulosti prejavili podľa dostupných informácií český Energetický a priemyselný holding, bratislavská rafinéria Slovnaft v konzorciu s maďarskou štátnou energetickou skupinou MVM alebo fínska spoločnosť Fortum.

Záujem o získanie kontroly nad SE má aj slovenská vláda, ktorá má vo firme 34 percent akcií. Slovenský premiér Robert Fico na konci apríla povedal, že Slovensko bude s talianskou firmou rokovať o kúpe jej akcií v SE.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel #CNNC