Tsipras vyhlásil referendum o eure. Chcú nás ponížiť, tvrdí

Grécky premiér Alexis Tsipras sa rozhodol usporiadať 5. júla referendum o prijatí návrhov medzinárodných veriteľov na riešenie gréckej dlhovej krízy.

27.06.2015 07:54 , aktualizované: 13:19
Grécko, Alexis Tsipras, referendum Foto:
Grécky premiér Alexis Tsipras v nedávno obnovenej verejnoprávnej televízii ERT oznamuje, že o návrhoch veriteľov na riešenie gréckej krízy sa 5. júla uskutoční referendum.
debata (218)

Oznámil tiež, že Atény vzhľadom na referendmu požiadajú o niekoľkodňové predĺženie záchranného programu pre Grécko, ktorý má vypršať 30. júna. Niektorí vládni predstavitelia podľa agentúry AP vyzvali Grékov, aby návrhy veriteľov odmietli.

Prekvapivý ťah gréckej vlády podľa agentúry Reuters znamená dramatický zvrat v päťmesačných rokovaniach medzi Gréckom a jeho veriteľmi. Krajina na pokraji platobnej neschopnosti tak vstupuje na neprebádaný terén v čase, keď ochabuje nádeje na dohodu.

Grécko sa teraz nachádza na pokraji platobnej neschopnosti a veritelia podmieňujú poskytnutie ďalšej finančnej pomoci úspornými opatreniami a reformami. „Tieto návrhy, ktoré zjavne porušujú európske predpisy a základné práva na prácu, rovnosť a dôstojnosť, ukazujú, že zámerom niektorých partnerov a inštitúcií nie je funkčná dohoda pre všetky strany, ale zrejme poníženie celého národa,“ vyhlásil Tsipras. Uviedol tiež, že návrhy veriteľov predstavujú pre Grécko neúnosnú záťaž, a vyzval Grékov, aby boli pri svojom rozhodovaní hrdí a vlasteneckí.

Tsipras bude proti

Tsipras prisľúbil rešpektovať vôľu Grékov vyjadrenú v referende. Uviedol tiež, že Európa je spoločný domov národov, nie sú v nej vlastníci a hostia. Grécko podľa neho zostane neoddeliteľnou súčasťou Európy a Európa neoddeliteľnou súčasťou Grécka. Bez demokracie však bude Európa bez identity a kompasu, dodal. Podľa denníka Kathimerini chce Tsipras viesť krátku a rozhodnú kampaň proti prijatiu podmienok veriteľov.

Štátny minister Nikos Pappas vyjadril presvedčenie, že Gréci v referende dohodu navrhovanú veriteľmi odmietnu. „Odpoveďou Grékov bude hlasné nie,“ vyhlásil minister životného prostredia, energie a zmien výroby Panajotis Lafazanis.

Grécka proeurópska opozícia sa k referendu stavia odmietavo. Podľa bývalého premiéra a šéfa konzervatívcov z Novej demokracie Antonisa Samarasa priviedol Tsipras Grécko do úplne bezvýchodiskovej situácie a navrhuje totálnu roztržku s európskymi partnermi a opustenie eurozóny.

„Ako fatálny, slabý a nezodpovedný izoluje krajinu od Európy, rozdeľuje grécky ľud a uvaľuje na jeho plecia zodpovednosť, ktorú nie je schopný mať on sám,“ vyhlásil Samaras.

Guvernéri rozhodnú o financovaní bánk

Grécko sa v piatok s veriteľmi nezhodlo na otázke predĺženia záchranného programu o päť mesiacov do novembra. Možnosť, že by eurozóna počas tej doby mohla Grécku pomáhať so splátkami dlhu, Atény odmietajú s tým, že suma 16,3 miliardy eur by im nestačila. Grécko tiež tvrdí, že požiadavky veriteľov na ekonomické reštrikcie by neviedli k hospodárskej obnove krajiny.

V Aténach zasadá grécky parlament, aby prijal rozhodnutie v otázke referenda. V sobotu sa opäť stretnú aj ministri financií eurozóny, napriek tomu, že situácia sa vyhlásením referenda zásadne zmenila. V nedeľu budú mať guvernéri centrálnych bánk eurozóny mimoriadny konferenčný rozhovor a hlavnou otázkou by malo byť či a a ako bude pokračovať financovanie gréckych bánk prostredníctvom mechanizmu núdzového financovania ELA. Po vyhlásení referenda sa očakáva, že nápor ľudí na vyberanie vkladov v bankách zosilnie a grécke banky budú potrebovať prísun hotovosti.

Panos Kammenos, šéf jednej z koaličných strán Nezávislí Gréci, reagoval na možnú paniku pri výbere vkladov a ubezpečil podľa agentúry Reuters občanov, že banky budú fungovať ako obvykle. „Banky nebudú zatvorené, bankomaty budú (mať hotovosť). To všetko je prehnané.“

Podľa gréckeho denníka To Vima sa však hneď po vyhlásení Tsiprasa začali pred bankomatmi tvoriť rady, pretože ľudia mali strach, že sa nedostanú k hotovosti. Ráno už mnohé bankomaty nemali peniaze. Gréci zároveň v sobotu ráno išli húfne na čerpacie stanice a do supermarketov. Šéfka gréckej bankovej asociácie Louka Katseliová však uviedla, že bankomaty sú plynule dopĺňané hotovosťou.

Nemecký vicekancelár: Európa ponúka Grécku veľa

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel je s výhradami ústretový voči ohlásenému gréckemu referendu o návrhoch medzinárodných veriteľov. Podľa šéfa nemeckých sociálnych demokratov (SPD) a ministra hospodárstva by referendum nemalo byť odmietnuté, ale jeho otázky musia jasne odkazovať na skutočnú ponuku veriteľov vrátane podmienenosti medzinárodnej pomoci reformami.

Podľa Gabriela musí byť jasné, čo budú grécki občania v referende plánovanom na 5. júla hodnotiť. „Nemali by sme tento návrh pána Tsiprasa zavrhnúť a povedať, že je to obyčajný trik,“ povedal Gabriel v rozhovore s rozhlasovou stanicou Deutschlandfunk. Zdôraznil však, že z otázok musí byť jasne viditeľná väzba medzi ponúkanou pomocou a reformami.

„Referendum by malo zmysel len v prípade, že sa bude hlasovať o tom, čo ponúka Európa,“ povedal ďalej Gabriel. „A Európa Grécku ponúka veľa,“ dodal.

Podľa vicekancelára by bolo neprijateľné, keby Tsipras chcel od EÚ 20 alebo 30 miliárd eur pomoci bez akýchkoľvek podmienok. „Preto sa musí opýtať ľudí, či chcú záchranné prostriedky rádovo v desiatkach miliárd eur výmenou za niektoré opatrenia, ktoré povedú k postupnému zotaveniu Grécka,“ vyhlásil Gabriel.

218 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna