Grécky minister neverí v dohodu s veriteľmi

Grécky minister práce Panos Skurletis v piatok vyjadril hlboké pochybnosti o možnosti dohody s medzinárodnými veriteľmi.

26.06.2015 18:28
debata (3)

Ak k nej nedôjde, hrozia vraj predčasné parlamentné voľby. Minister sa tak vyjadril pre televíznu stanicu Mega, kde zároveň obvinil veriteľov, že keď už je nádej na dohodu, vždy o trochu zvýšia svoje požiadavky.

„Vzhľadom na súčasnú situáciu je malá šanca na dohodu,“ povedal minister, podľa ktorého veritelia „fungujú na základe logiky preventívnej odvety“. Podľa neho neustále účelovo stupňujú požiadavky. Povedal, že „to, čo chcú, sa rovná samovražde ľudu“.

„Zakaždým keď sa smeruje k nájdeniu riešenia, prídu a povedia vám, aby ste priviedli ešte niekoľko dôchodcov na popravu,“ poznamenal Skurletis.

Minister dodal, že pokiaľ nedôjde k riešeniu do konca mesiaca, nebude vyplatená ďalšia splátka dlhu Medzinárodnému menovému fondu (MMF).

„Tam to všetko smeruje. Je to veľmi pravdepodobné,“ upozornil minister s tým, že krajina sa dostane do stavu, že nebude plniť svoje dlhové záväzky. To ale vraj nie je totožné s bankrotom. Skurletis pritom nevylúčil možnosť predčasných parlamentných volieb, ak veritelia budú trvať na svojom. „Ak nastane dilema prekračujúca rámec demokratického mandátu, ktorý sme dostali, obrátime sa opäť na ľud,“ dodal.

Minister pritom vylúčil variant zmeny vlády s novým premiérom, pretože to by vraj bol „hrob demokracie“.

Predseda najväčšej opozičnej strany Novej demokracie a bývalý premiér Antonis Samaras vo štvrtok navrhol, aby bola vytvorená nová vláda národného porozumenia, ktorú by podporovali všetky strany usilujúce o udržanie Grécka v eurozóne. Premiérom by vraj nemal byť ani on, ani Tsipras. Podľa Samarasa by tak malo byť v parlamente dosť poslancov na podporu dohody s veriteľmi.

V piatok večer mimoriadne zasadne vláda, ktorú chce Tsipras po návrate zo summitu v Bruseli informovať o najnovšom vývoji okolo vyjednávania. V Bruseli zostal minister financií Janis Varufakis, ktorý sa má v sobotu popoludní zúčastniť ďalšieho zasadnutia šéfov financií krajín eurozóny. Jeho kolegovia očakávajú, že Atény na stretnutí definitívne oznámia, či prijímajú alebo nie podmienky veriteľov. Grécke médiá sa ale zmieňujú o tom, že Atény chystajú opäť protinávrhy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna