Štrajk v trnavskej automobilke stopla kompromisná dohoda

Náročné vyjednávania, ktoré prebiehali v trnavskej automobilke PSA Peugeot Citroën od polovice januára, sa v piatok skončili. Vedenie firmy a miestne odbory sa krátko popoludní dohodli na zvýšení mzdy a odvrátili tak na pondelok ohlásený štrajk. Dosiahnutý kompromis víta asi polovica zamestnancov, časť je však nespokojná.

26.06.2015 15:32 , aktualizované: 18:49
debata (12)

Od budúceho roka sa zamestnancom trnavského závodu zvýši plat o 70 eur v hrubom. Táto suma je rozdelená na tri zložky. „Tarifná mzda sa zvýši o 30 eur, ďalších 15 eur tvorí prémia. Štvrťročne bude každému zamestnancovi vyplatená ďalšia prémia vo výške 75 eur na základe hospodárskych výsledkov,“ povedal po rokovaní predseda OZ KOVO Emil Machyna.

Podľa neho hospodárske výsledky vyzerajú veľmi dobre. „Trúfam si povedať, že tých 70 eur zamestnanci skutočne dostanú, aj keď súčasťou základnej mzdy nie je celá suma.“ Keby to tak nebolo, na takúto dohodu by podľa neho odbory nepristúpili. Odborári pôvodne požadovali celoplošné zvýšenie základnej mzdy o 60 eur. Nakoniec si vydobyli o desať eur viac. Ročne by si tak mali zamestnanci prilepšiť o 840 eur v hrubom.

Ešte v tomto roku pritom zamestnancov trnavskej fabriky čaká jednorazové zvýšenie mzdy v podobe prémie. Dostať ju majú už v rámci júlovej výplaty. Vedenie sa s odbormi dohodlo na sume 450 eur v hrubom. Odborári pôvodne pýtali 500 eur.

Vyplatením jednorazovej odmeny a zvýšením základných platov čakajú trnavskú automobilku aj vyššie mzdové náklady. Jej generálny riaditeľ Rémi Girardon o konkrétnych sumách včera na stretnutí s novinármi nehovoril, dajú sa vraj vypočítať. Peugeot má 2 700 kmeňových zamestnancov. Pri tomto počte vyjdú odmeny na 1,215 milióna eur. Ročné náklady na zvýšenie miezd sa vyšplhajú na 2,268 milióna eur.

O výsledku rokovania informovali ako prvých zamestnancov rannej zmeny. „Ohlas je pol na pol. Polovica to prijala dobre, časť zamestnancov si to musí nechať uležať v hlave a potom sú tu takí, ktorí by uprednostnili 60 eur do základu,“ povedal Machyna. Dodal, že nikdy nebudú spokojní všetci.

Budúcoročné kolektívne vyjednávanie bude podľa šéfa miestnych odborov Milana Minárecha jednoduchšie. „Urobili sme viacero dobrých dohôd aj v rámci všeobecnej časti kolektívnej zmluvy. Upravilo sa konto pracovného času a budeme sa pravidelne stretávať so zamestnávateľom na najvyššej úrovni, kde budeme prejednávať požiadavky zamestnancov,“ do­dal.

Podľa Machynu boli rokovania tvrdé, vyčerpávajúce a psychicky veľmi náročné. Dôležité podľa neho je, že sa nenarušili sociálne vzťahy vnútri podniku. „Ak sú na bode mrazu, trvá dlhé obdobie, kým sa dajú opäť do poriadku. Nevyžaduje si to len čas, ale aj peniaze,“ tvrdí.

Kolektívne vyjednávanie medzi vedením trnavského Peugeotu a miestnou odborovou organizáciou sa spustilo 13. januára. „O mzdách sa začalo rokovať v priebehu februára,“ povedal hovorca automobilky Peter Švec. Na stretnutiach sa v polovici apríla zúčastnil aj nestranný mediátor, ktorého vyslalo ministerstvo práce. Aj napriek tomu k dohode nedošlo. Štrajkovú pohotovosť vyhlásili odbory koncom mája. Pred týždňom zorganizovali protestný pochod mestom.

Článok z agentúr bol nahradený článkom z denníka Pravda

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #PSA Peugeot Citroën #štrajk #odborári