Reuters: Grékom sa stále viac cnie za drachmou

Päťdesiatpäťročný hudobník Stelios Maragakis vie, ako grécku dlhovú krízu vyriešiť: zbaviť sa eura. Takýto názor je síce v Grécku stále menšinový, jeho príťažlivosť u obyvateľov ale zvyšujú požiadavky medzinárodných veriteľov, ktorí od Atén žiadajú tvrdšie reformy.

25.06.2015 15:51
debata (10)

„Musíme sa vrátiť k drachme. Drachma je jediný spôsob, ako Grécko zachrániť,“ hovorí Maragakis v tradičnej gréckej kaviarni na robotníckom predmestí Atén a odpije si z malého pohára alkoholu.

Podpora odchodu z eurozóny medzi ľuďmi v posledných týždňoch podľa prieskumov verejnej mienky vzrástla na 30 percent, predtým sa roky držala na 20 percentách, uviedol šéf inštitútu pre prieskum verejnej mienky ALCO Kostas Panagopulos. „Stále to je menšina, ale zväčšuje sa,“ citovala ho agentúra Reuters.

Dôvodom nie sú podľa neho iba úsporné opatrenia a zdanlivo nekonečné rokovania s veriteľmi Grécka, ale aj otvorená debata medzi niektorými politikmi o tom, ako odchodom z eurozóny opäť získať kontrolu nad ekonomickými problémami krajiny.

Drachma je jedným z najstarších platidiel na svete. Názov pochádza z gréckeho slova „zovrieť“. Do roku 2002, kedy ju nahradilo euro, sa od nej niekoľkokrát upustilo a niekoľkokrát bola znovu zavedená.

Pristúpenie k euru prinieslo Grécku masívny rast a zabezpečilo, že Európa má vysokú podporu medzi ľuďmi. Od začiatku hospodárskej recesie na konci roka 2008 ale veľkosť ekonomiky klesla o zhruba štvrtinu. Bez práce je viac ako každý štvrtý a myšlienka na vystúpenie z klubu 19 krajín eura už nie je tabu.

Grécky premiér Alexis Tsipras síce povedal, že Grécko musí zostať v eurozóne a „grexit“, čiže odchod z nej, neprichádza do úvahy, niektorí oponenti z jeho vlastnej ľavicovej strany Syriza sa ale pýtajú, či by Grécku mimo menovú úniu nebolo lepšie.

Tiež výsledky prieskumu verejnej mienky, ktoré v posledných dvoch týždňoch zverejnili gréckej inštitúty GPO a Public Issue, ukázali zreteľný pokles väčšinovej podpory eura, tá ale zostáva naďalej veľká. Na otázku, či chcú, aby ich krajina „zostala v eurozóne za každú cenu“, odpovedalo v prieskume GPO 16. júna kladne 69,7 percenta Grékov. V januári to bolo 80,3 percenta.

„Veľká väčšina vnímala Európu ako nutnosť, teraz je ale pre časť spoločnosti nepriateľom,“ povedal Panagopulos. „Bude treba veľa úsilia, aby sa to napravilo, a nie som si istý, či sa ešte niekedy na bývalú úroveň podpory eurozóny vrátime,“ dodal.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna