Europoslanci schválili Junckerov investičný fond

Európsky parlament schválil pravidlá fungovania Európskeho fondu strategických investícií (EFSI). Fond je základným pilierom tzv. Junckerovej investičného plánu, ktorý má v nasledujúcich troch rokoch získať zo súkromných a verejných investícií až 315 miliárd eur.

25.06.2015 07:00
debata (4)

Vyplýva to zo stredajšieho oznámenia Európskeho parlamentu. Fond navrhla Európska komisia vlani v novembri.

Cieľom investičného plánu je podporiť financovanie životaschopných investícií v Európskej únii. Pre prijatie pravidiel hlasovalo 464 z celkom 624 poslancov.

Návrh ešte musí schváliť Rada ministrov. Tá vyjadrila podporu návrhu už 9. júna a očakáva sa, že nové pravidlá už čoskoro definitívne schvália. Plán by tak mohol nadobudnúť účinnosť začiatkom júla a EFSI by mal začať fungovať do septembra.

„Junckerov plán je inovatívnym nástrojom, ktorý v Európe významne podporuje investície,“ uviedol vo vyhlásení spravodajca výboru pre rozpočet José Manuel Fernandes. Plán sa nazýva Junckerov podľa šéfa Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera.

„Na investície sa v rámci plánu vynaloží 240 miliárd eur a ďalších 75 miliárd pôjde na podporu chrbtice našej ekonomiky: malých a stredných podnikov, ktoré zabezpečujú dve tretiny pracovných miest v súkromnej sfére a predstavujú 99 percent podnikov v Európe,“ dodal.

Fond EFSI má mať k dispozícii celkom 21 miliárd eur, predovšetkým z peňazí Európskej investičnej banky (EIB) a záruk z rozpočtu EÚ.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EFSI