Kyjev podľa Putina už nedostane takú zľavu na plyn ako teraz

Rusko už nemieni poskytovať Ukrajine zľavu na zemný plyn v doterajšej výške. Uviedol to v stredu ruský prezident Vladimir Putin pred ďalším kolom rozhovorov medzi predstaviteľmi Ruska, Ukrajiny a Európskej únie o podmienkach dodávok ruského plynu. Doterajšia dohoda vyprší koncom mesiaca.

24.06.2015 18:12
debata (38)

Gazprom podľa agentúr žiada od Ukrajiny za tisíc metrov kubických plynu 287,15 dolára v treťom štvrťroku a vo štvrtom štvrťroku 262,5 dolára. Ukrajinci platili v druhom štvrťroku 247,2 dolára za tisíc kubíkov.

„Nemôžeme poskytovať zľavu (Ukrajine) v predchádzajúcej výške, ale konečná cena pre ukrajinských spotrebiteľov by nemala byť vyššia, než v susedných krajinách, napríklad Poľsku,“ povedal Putin na porade s členmi vlády.

Ukrajinská tlačová agentúra Unian si Putinova slová interpretovala tak, že kvôli poklesu cien ropy si vraj Rusko ďalšie zľavy voči Ukrajine nemôže dovoliť.

Ruský minister energetiky Alexander Novak poznamenal, že „trialóg“ Rusko-EÚ-Ukrajina o plyne je naplánovaný na koniec mesiaca, vzhľadom na to, že sa končí zľava poskytnutá pre druhý štvrťrok. O zľavu pre tretí štvrťrok vraj Kyjev doteraz oficiálne nepožiadal.

Rokovať by sa podľa Novaka malo aj o naplnení ukrajinských zásobníkov, ktoré treba naplniť plynom pred začiatkom zimnej sezóny v polovici októbra. Podľa Novaka je potrebné dať podzemné zásobníky naplniť 19–20 miliardami metrov kubických plynu; v súčasnosti má Ukrajina v zásobníkoch vraj 11,5 miliardy kubíkov.

Minister Novak ešte 18. júna v televízii uviedol, že Moskva by mohla Ukrajine poskytnúť na tretí štvrťrok zľavu vo výške 30 percent.

Rusko, ktoré anektovalo dovtedy ukrajinský Krym a podporuje separatistov na východe Ukrajiny, vlani v júni prestalo Kyjevu dodávať plyn kvôli sporom o cenu a kvôli dlhom, ktoré mala Ukrajina za predchádzajúce dodávky. Zásobovanie Moskva obnovila až vďaka októbrovej dohode o zimnom balíku, ktorá ale vypršala tento rok v marci. Na začiatku apríla sa ruský Gazprom a ukrajinský Naftogaz dohodli na zabezpečení dodávok pre Ukrajinu do konca júna.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina