Ukrajina sa sťažuje na dohodu medzi Gazpromom a Slovenskom

Kyjev sa obrátil na Európsku komisiu kvôli dohode medzi slovenským prevádzkovateľom plynovodov Eustream a ruskou plynárenskou spoločnosťou Gazprom.

23.06.2015 20:08
debata (213)

Kyjev je presvedčený, že dohoda porušuje zákon EÚ, keď Gazpromu umožňuje, aby bránil spätnému toku plynu na Ukrajinu dôležitým plynovodom. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na dokumenty, ku ktorým sa dostala.

Ukrajina sa usiluje o energetickú nezávislosť od Rusku a opakovane žiadala Slovensko, aby jej umožnilo spätné dodávky plynu prostredníctvom jedného zo štyroch hlavných plynovodov v tranzitnom bode medzi Užhorodom a Veľkými Kapušanmi na ukrajinsko-slovenskej hranici. Eustream to však odmietol s odkazom na dohodu s ruskou vývoznou divíziou Gazpromu.

Eustream ani slovenské ministerstvo hospodárstva sa k správe zatiaľ nevyjadrili, reakciu neposkytla ani Európska komisia.

Žiadosť Ukrajiny prichádza po zverejnení výsledku dvojročného vyšetrovania EÚ z tohtoročného apríla. EÚ v ňom obvinila Gazprom zo zneužívania dominantného postavenia na trhu v Poľsku, Maďarsku a šiestich ďalších krajinách východnej Európy, keď podľa EÚ vytvára „umelé bariéry“, ktoré bránia toku plynu.

Spustenie tzv. reverzných tokov plynu na východ bolo súčasťou reakcie EÚ na minuloročné rozhodnutie Gazpromu zastaviť na šesť mesiacov dodávky plynu pre Ukrajinu. Dôvodom bol spor kvôli cenám, rozhodnutie prišlo po zabraní Krymu Ruskom.

Vlani v septembri Slovensko upravilo ďalší plynovod, aby umožňoval spätný tok suroviny na Ukrajinu. Toto spojenie vedie zo stanice Vojany blízko ukrajinskej hranice do mesta Užhorod a jeho kapacita je 14,5 miliardy metrov kubických ročne.

Pre Európu je Rusko najväčším dodávateľom ropy, uhlia a zemného plynu. Nie je to pritom prvýkrát, keď sa plynovod cez Ukrajinu stal súčasťou politických manipulácií. Ukrajina kedysi dovážala takmer všetok plyn z Ruska, teraz pokrýva viac ako polovicu svojej potreby dovozom prostredníctvom spätného toku zo Slovenska, Maďarska a Poľska.

213 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #plyn #Gazprom #Eustream