Bez dohody s veriteľmi čaká grécke banky ťažký utorok

Šéf gréckej centrálnej banky Jannis Stournaras varoval bankárov, aby sa v utorok pripravili na "ťažký deň“, ak Grécko v pondelok nedosiahne dohodu s veriteľmi. Pre agentúru Reuters to potvrdili dva zdroje.

22.06.2015 09:12
debata

Stournaras zvolal mimoriadne stretnutie v piatok, pričom sa hovorilo o narastajúcej kríze bankového sektora, ktorú spôsobuje odlev kapitálu, ktorý ku koncu minulého týždňa presiahol jednu miliardu denne. Podľa zdrojov agentúry Reuters Stournaras nehovoril o zavedení kapitálových kontrol v gréckych bankách. "Ak nepríde k dohode, utorok bude ťažký deň a bude potrebné prijať rozhodnutie. O tom sme hovorili,“ povedal jeden zo zdrojov.

Na stretnutí sa taktiež hovorilo o tom, ako udržať hotovosť dostupnú klientom. "Diskutovali sme o technických záležitostiach okolo bankomatov. Ich zásobovanie hotovosťou je veľký logistický problém,“ povedal. "Situácia je náročná,“ dodal ďalší bankár. "Boh vie ako bude vyzerať utorok, ak sa v pondelok nezrodí dohoda. Ani Európska centrálna banka si nie je istá, čo sa bude diať ďalej,“ uviedol.

Grécko predstavilo veriteľom nové návrhy v snahe odvrátiť bankrot. V nedeľu o tom informoval francúzsky prezident Francois Hollande. "Grécko poslalo Európskej komisii, a myslím (veriteľským) inštitúciám, ktorými sú Medzinárodný menový fond a ECB, nové návrhy,“ povedal Hollande.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna