E-kolky nefungujú tak, ako by mali

Vyzerá to ako papierový kolok, platí sa s tým ako s papierovým kolkom, ale je to potvrdenie o evidencii poplatku. Takto v praxi môže vyzerať zrušenie papierových kolkov. Kiosky na predaj e-kolkov zas v niektorých úradoch bežne nefungujú aj niekoľko týždňov. Pri vybavovaní úradných potvrdení ľudia rovnako ako v minulosti opäť v poslednej chvíli utekajú na poštu a kupujú papierové kolky.

22.06.2015 08:30
, kolky, e-kolky Foto: ,
Kiosk na predaj e-kolkov na bratislavskej prokuratúre bol mimo prevádzky.
debata (4)

„Prišiel som si vybaviť výpis z registra trestov. Na žltom automate svieti nápis mimo prevádzky. Pani za okienkom mi poradila, nech si zbehnem priamo na poštu kúpiť papierové kolky,“ povedal Tomáš Martaus z obce Čierne. Budúci zamestnanec súkromnej bezpečnostnej služby papierové kolky priamo na bratislavskej prokuratúre nekúpi.

Denník Pravda si situáciu overil na mieste. „Ako viem, tak už tri týždne im ten automat nefunguje. Nechápem, prečo nemôžu priamo v úradoch predávať aj papierové kolky,“ povedala Anna Čerňanová z Bratislavy. Úradníčka za okienkom sa bráni tým, že ona je len zamestnankyňa, ktorá o predaji papierových kolkov nerozhoduje. Podobná situácia panuje aj na Daňovom úrade v Žiline. Tam totiž priamo v budove nie je žiadny automat vydávajúci elektronické kolky. Ľudia ho musia ísť hľadať do vedľajšej budovy okresného úradu. „Aj bez absolvovania "hry“ nájdi elektronický kolok mám dosť starostí. No mierny chaos k našim úradom už akosi patrí,“ uviedla živnostníčka Petra zo Žiliny.

Potvrdenie o evidencií poplatku by sa už o pár mesiacov nemalo podobať na zrušené papierové kolky. Nové dizajnové riešenie je podmienené zapojením všetkých úradov do systému elektronických kolkov. „Toto riešenie bude v praxi znamenať, že potvrdenia o evidencii poplatku už nebudú pripomínať pôvodné kolkové známky, ale budú sa tlačiť priamo na priehradke pošty a budú obsahovať 2D kód. Ich forma bude veľmi podobná e-kolkom vydávaným v kioskoch,“ povedala Andrea Pivarčiová z komunikačného odboru Slovenskej pošty.

Slovenská pošta tiež tvrdí, že niekoľko týždňov nefungujúci kiosk na predaj elektronických kolkov nachádzajúci sa v priestoroch bratislavskej Generálnej prokuratúry je ojedinelou výnimkou. „Aktuálne sú nasadené a nezapojené iba 2 z 325 kioskov, a to z dôvodu prebiehajúceho procesu zapájania týchto úradov do systému E-KOLOK. Tento proces je komplexný a zapnutie kiosku je len posledným krokom,“ uviedla Pivarčiová. Potom už na fungovanie automatov predávajúcich elektronické kolky dohliada počítačový systém. „Žiaľ prostredníctvom on-line monitoringu je možné predpovedať len určité typy výpadkov, ako napríklad kedy dôjdu bankovky, mince na vydávanie hotovosti, alebo kedy dôjde papier na tlač elektronických kolkov,“ priblížila Pivarčiová. Nepredvídateľné poruchy ako zaseknutá zlá minca majú byť cez servis vyriešené do štyroch stránkových hodín.

E-kolky majú šetriť z verejných financií ročne asi milión eur. Navyše elektronické kolky sa na rozdiel od papierových nedajú falšovať a štát získa okamžitý prehľad o tom, koľko od ľudí vyberá na predaji kolkov. Rovnakú službu by však štátu spravilo aj umožnenie platieb priamo na úradoch pomocou bankomatových kariet.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #elektronický kolok