Gréci nám zdražujú palivá

Situácia okolo Grécka nemá na krajiny dosah len v tom, že mnohé štáty v západnej Európe sú veriteľmi Grécka a bankrotom alebo aj neschopnosťou krajiny splácať svoje dlhy by mohli o peniaze prísť. Medzi nimi aj Slovensko, ktoré poskytlo Grécku záruky v hodnote 1,5 miliardy eur. Bankrot Grécka môže mať dosah aj na ceny pohonných hmôt u nás.

22.06.2015 08:00
debata (22)

Krach krajiny základov európskej civilizácie by totiž mohol spôsobiť oslabenie európskej meny. To by pravdepodobne predražilo ceny ropy, keďže sa obchoduje v dolároch.

Ceny pohonných látok u nás opäť rastú od februára tohto roku. Pokiaľ ešte v úvode februára stál podľa Štatistického úradu SR 95-oktánový benzín 1,192 eura za liter a nafta 1,114 eura, v súčasnosti sa priemerná cena benzínu pohybuje okolo 1,370 eura za liter a cena nafty je okolo úrovne 1,196 eura za liter. Niektorí analytici očakávajú ďalší nárast.

zväčšiť
ceny palív, graf

„Ceny pohonných hmôt boli v posledných týždňoch pod vplyvom rastu ceny ropy. V máji bola ropa Brent oproti aprílu drahšia priemerne o 8 %. Rast ceny ropy bol tlmený miernym posilnením eura voči doláru, čím sa z nášho pohľadu zvýšila cena ropy o 5 %,“ hovorí analytik Tatra banky Boris Fojtík.

Prípadné opätovné oslabenie eura by podľa neho nemusel spôsobiť len samotný bankrot Grécka, ale už aj samotná eskalácia napätia medzi Gréckom a jeho veriteľmi. „Ceny pohonných hmôt by sa mohli opäť dostať pod tlak a spôsobiť ich mierny nárast v prípade, že ceny ropy zostanú nezmenené,“ dodáva Fojtík.

To, že ceny na čerpacích staniciach u nás sa vo všeobecnosti odvíjajú od kótovaných cien ropy a ropných produktov na medzinárodných trhoch, pripomína aj hovorca Slovnaftu Anton Molnár. „Vzhľadom na konkurenciu v oblasti maloobchodu i veľkoobchodu nebudeme bližšie cenotvorbu komentovať,“ dodáva Molnár.

Hoci scenár vystúpenia Grécka z eurozóny v súčasnosti odborníci veľmi neočakávajú, ďalšie zvyšovanie napätia považujú za reálne. „Scenár vystúpenia Grécka z eurozóny momentálne nie je náš najpravdepodobnejší a skôr očakávame ďalšie zvyšovanie napätia. Do hry by mohla vstúpiť napríklad kapitálová kontrola, tak ako bola zavedená na Cypre,“ hovorí Fojtík.

„Očakávame, že v najbližších týždňoch budú ceny pohonných hmôt na Slovensku stagnovať. Benzín by mohol mierne zdražieť. Ceny ropy na globálnych trhoch prešľapujú na mieste,“ tvrdí analytik Colosseum Boris Tomčiak.

„Stále si myslím, že dohoda je pravdepodobnejšia než default. Neviem, či dnes, alebo neskôr. Dohodnúť sa potrebujú obe strany. Problém je, že sa v politickej komunikácii zatlačili do kútov, z ktorých sa ťažko ustupuje bez straty politického kapitálu,“ myslí si analytik inštitútu INESS Juraj Karpiš.

Podľa niektorých však bankrot Grécka nie je úplne nereálny. „Prípadný bankrot by mohol byť negatívny na euro. Jeho oslabenie voči doláru by spôsobilo mierne zdraženie pohonných hmôt,“ hovorí Tomčiak.

Inštitút finančnej politiky, pôsobiaci pri rezorte financií, ale, naopak, v rámci aktuálnej prognózy hospodárskeho rastu zaraďuje ceny ropy medzi pozitívne riziká s pozitívnym dosahom na rozpočet. Pokiaľ cena pohonných hmôt klesá, lacnejú takmer všetky položky. „Cena ropy môže navyše klesnúť v súvislosti s tým, že sa dostane na trh iránska ropa po ukončení sankčného programu,“ hovorí šéf Inštitútu finančnej politiky Martin Filko.

Ceny benzínu sú u nás oproti európskemu priemeru nižšie, ale oproti okolitým krajinám sú vyššie. Nafta je drahšia ako u nás v Česku a v Maďarsku.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa #palivá