Grécko má nový návrh na dohodu

Grécky premiér Alexis Tsipras predstavil počas nedeľňajšieho telefonátu s lídrami EÚ, Francúzska a Nemecka návrh, ktorým chce Grécko dosiahnuť dohodu o riešení gréckej krízy. Oznámil to úrad gréckeho predsedu vlády.

21.06.2015 19:30 , aktualizované: 22.06.2015 07:00
debata (10)

Atény sa snažia dohodnúť sa s medzinárodnými veriteľmi na podmienkach, za ktorých by dostali zvyšné peniaze z dohodnutého úveru. Rokovania viaznu okrem iného na neochote Grékov uskutočniť reformu dôchodkového systému požadovanú veriteľmi.

Podľa zdrojov nemeckého nedeľníka Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) Atény budú zrejme musieť krátiť v júli platy štátnych zamestnancov a dôchodky aj v prípade, že sa dovtedy dohodnú s veriteľmi.

„Premiér predložil trom lídrom grécky návrh vzájomne výhodnej dohody, ktorá zabezpečí konečné riešenie a nedôjde k posunu riešenia problému na neskôr,“ píše sa podľa agentúry Reuters vo vyhlásení Tsiprasova úradu. Premiér sa v nedeľu telefonicky spojil s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom a s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Novo predložený návrh, ktorým chce Grécko dosiahnuť dohodu o riešení gréckej dlhovej krízy, je „dobrým základom pre pokrok“ pri rokovaniach zástupcov eurozóny. Na komunitnej sieti Twitter to uviedol Martin Selmayr, šéf kabinetu predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera.

„Juncker, Lagardeová a Európska centrálna banka dostali nový grécky návrh. Dobrý základ pre pokrok pri zajtrajšom summite eurozóny,“ napísal Selmayr anglicky. V nemčine, ktorá je jeho rodným jazykom, potom dodal, že ide o „eine Zangengeburt“, v preklade pôrod s pomocou klieští. Žiadne ďalšie detaily neuviedol.

O ďalšom osude juhoeurópskej krajiny môže definitívne rozhodnúť už pondelkový mimoriadny summit politických špičiek eurozóny. Celý víkend preto prebiehajú intenzívne debaty v Grécku aj v Európe. Tsipras na nedeľu zvolal mimoriadnu schôdzu svojej vlády, kde chce ladiť ďalší postup. Atény zatiaľ ale naďalej odmietajú úsporné opatrenia, ktoré im kvôli dlhodobej udržateľnosti verejných financií navrhli veritelia a ktoré predpokladajú okrem iného zníženie dôchodkov alebo zvýšenie DPH.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna