Klaus v Petrohrade: Namiesto komunizmu máme európsky socializmus

Terajší model západného sveta s jeho nepopierateľným obmedzovaním slobody, rastúcou manipuláciou ľudského myslenia, nadmernou vládnou reguláciou, neproduktívnym paternalizmom, politickou korektnosťou a iracionálnou doktrínou globálneho otepľovania je skôr než liberalizmom prejavom socializmu, čo sme pred 25 rokmi nepovažovali za možné. V prejave na medzinárodnom hospodárskom fóre v Petrohrade to v piatok vyhlásil bývalý český prezident Václav Klaus.

19.06.2015 19:50
debata (92)

„V našej časti sveta sme sa vysporiadali s komunizmom, ale namiesto neho sme dostali európsky socializmus,“ uviedol exprezident v prejave publikovanom v angličtine na jeho webovej stránke. „Je to pre nás sklamanie. Chceli sme niečo iné. Terajší európsky hospodársky systém je veľmi vzdialený ekonomike voľného trhu, parlamentný systém EÚ nie je dobrým príkladom pluralitnej parlamentnej demokracie… Zvrchovanosť národov sa stratila v celoeurópskych inštitúciách,“ uviedol Klaus.

Pokiaľ ide o Rusko, bola by podľa neho „tragická chyba“ vykázať túto krajinu práve teraz z Európy.

„Rusko si zaslúži šancu určiť svoju novú históriu, nájsť vlastnú cestu a byť aktívnym hráčom na medzinárodnej scéne. Tragickú situáciu na Ukrajine považujem za domáci ukrajinský problém, nie problém ukrajinsko-ruský alebo problém medzi Ruskom a Západom,“ povedal bývalý prezident.

„Nemali by sme zabudnúť, že významná časť problémov dnešného sveta je spojená so situáciou Západu, s jeho postupnou stratou identity, s kultúrnym a civilizačným úpadkom a hospodárskou stagnáciou. Tam by sme mali hľadať kľúč k problémom terajšieho sveta,“ vyhlásil Klaus.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Václav Klaus