Kyjev dal veriteľom nový návrh o dlhoch, priložil k nemu ultimátum

Ukrajina v piatok predložila veriteľom upravený návrh reštrukturalizácie svojho dlhu. Uviedla to ukrajinská ministerka financií Natalija Jarešková.

19.06.2015 18:07
debata (60)

Varovala, že ak majitelia ukrajinských štátnych dlhopisov na tento návrh nepristúpia, prestane im Kyjev splácať peniaze. Veritelia potvrdili, že návrh dostali. Dodali, že na neho budú v primeranej dobe reagovať.

Ukrajina rokuje so zahraničnými veriteľmi o reštruktura­lizácii dlhu v objeme 23 miliárd dolárov. Nový návrh je podľa ministerky založený na zhoršených vyhliadkach ukrajinskej ekonomiky a naďalej počíta s odpisom časti hodnoty ukrajinských dlhopisov a s predĺžením ich splatnosti. Zahŕňa však mechanizmus, ktorý by straty veriteľov zmiernil v prípade priaznivejšieho hospodárskeho vývoja.

Výbor najväčších súkromných veriteľov Ukrajiny, na čele ktorého stojí investičná spoločnosť Franklin Templeton, už skôr odmietol akýkoľvek odpis hodnoty ukrajinských dlhopisov. Ukrajina však trvá na tom, že odpis je nevyhnutný pre splnenie podmienok záchranného programu, v rámci ktorého má od Medzinárodného menového fondu (MMF) a ďalších organizácií získať celkom 40 miliárd dolárov.

„Ak veritelia nevyužijú túto poslednú šancu na začatie konštruktívnych rozhovorov a dosiahnutie dohody, nebudeme môcť dlhšie čakať a zavedieme moratórium na splácanie (dlhov),“ uviedla Jarešková.

Šéfka MMF Christine Lagardeová v piatok privítala snahu Ukrajiny o dosiahnutie dohody s veriteľmi. Zopakovala tiež, že fond bude Kyjevu naďalej požičiavať peniaze aj v prípade, že dohoda s veriteľmi nebude dosiahnutá a Ukrajina preruší splácanie dlhopisov.

Podľa Jareškovej sa o novom návrhu reštrukturalizácie dlhu bude rokovať na budúci týždeň na stretnutí, ktorého sa zúčastnia zástupcovia Ukrajiny, veriteľov aj MMF.

Ukrajina sa následkom zlého hospodárenia a konfliktov so separatistami na východe krajiny pohybuje na pokraji štátneho bankrotu. Ukrajinský parlament už v máji schválil zákon umožňujúci pozastaviť splátky zahraničných dlhov.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Ukrajina